Ανεξέλεγκτη η ηχορρύπανση στην Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη η ηχορρύπανση στην Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρη η Ευρώπη υποφέρει από ηχορρύπανση, αλλά στην Ελλάδα τα ντεσιμπέλ σπάνε κάθε όριο. Πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από επιβλαβή επίπεδα θορύβου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Η ηχορρύπανση, σύμφωνα με τον ΕΟΠ, εκτιμάται ως ένα από τα πιο βασικά προβλήματα περιβάλλοντος και υγείας στην Ευρώπη, με βασικό υπαίτιο τις συγκοινωνίες, κυρίως τις οδικές μεταφορές. Ο θόρυβος από τους δρόμους βομβαρδίζει την ακοή περίπου 100 εκατομμυρίων πολιτών σε 33 χώρες της Ευρώπης (στον ΕΟΠ συμμετέχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.), με επίπεδα που υπερβαίνουν τα 55 ντεσιμπέλ (dB) την ημέρα και 50 dB τη νύχτα. Μάλιστα, 32 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται πως εκτίθενται σε πολύ υψηλά επίπεδα ηχορρύπανσης, άνω των 65 dB, λόγω γειτνίασης με δρόμους. Οι σιδηρόδρομοι και τα αεροπλάνα (γύρω από τα μεγάλα αεροδρόμια) επηρεάζουν 19 και 4,1 εκατομμύρια άτομα αντίστοιχα, ενώ ο θόρυβος από τα εργοστάσια αγγίζει ένα εκατομμύριο άτομα.

Η ηχορρύπανση από τις οδικές μεταφορές αξιολογείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο δεύτερος σοβαρότερος στρεσογόνος περιβαλλοντικός παράγοντας στην Ευρώπη, μετά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Το στρες λόγω θορύβου, κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και του ύπνου (που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό), συνδέεται με υπερένταση, διαταραχές ύπνου, γνωστική δυσλειτουργία, καρδιαγγειακές ασθένειες, ακόμα και με πρόωρους θανάτους.

Γι’ αυτό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η ηχορρύπανση αντιμετωπίζεται ως πολύ σοβαρό πρόβλημα και λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της. Από την ειδική πρόνοια για χαμηλές ταχύτητες εντός των πόλεων, τα ηχοπετάσματα σε αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, όταν περνούν κοντά από κατοικημένες περιοχές, αλλά και τη μείωση των ορίων ταχύτητας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η ηχορρύπανση είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη και τα ντεσιμπέλ που βομβαρδίζουν τα αυτιά μας φτάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για να καταρτιστούν οι χάρτες θορύβου, υπολογίστηκε πως το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων υφίστανται επίπεδα θορύβου άνω των 65 dB για 12 ώρες κάθε μέρα, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ! Μάλιστα, το 13% των κατοίκων υπομένει ηχορρύπανση αυτού του επιπέδου και τις νυχτερινές ώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει σύσταση για θόρυβο κάτω των 40 dB κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ένταση της ηχορρύπανσης είναι ακόμα μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες περιοχές: υπολογίζεται ότι ποσοστό 10% όσων ζουν στον Δήμο Αθηναίων εκτίθεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 dB, δηλαδή σαν να χτυπά δαιμονισμένα ένα τηλέφωνο επί ώρες… Η περιοχή γύρω από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας χτυπά συχνά κόκκινο, με θόρυβο ακόμα και πάνω από τα 80 dB, ενώ μεγάλες περιοχές του κέντρου υποφέρουν με 75 dB.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, με πρωταθλήτρια την οδό Τσιμισκή. Ακούει κανείς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή