Οι Βρυξέλλες παίρνουν από το Λονδίνο τις εκκαθαρίσεις σε ευρώ

Οι Βρυξέλλες παίρνουν από το Λονδίνο τις εκκαθαρίσεις σε ευρώ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι Βρυξέλλες προωθούν πρόταση η οποία υποχρεώνει τη Βρετανία είτε να μετεγκαταστήσει τον μηχανισμό εκκαθαρίσεων συναλλαγών σε ευρώ από το Λονδίνο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη, είτε να συμμορφωθεί ο εν λόγω μηχανισμός με τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς κανόνες. Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να πλήξει μια αγορά στη Βρετανία ύψους 850 δισ. ευρώ ημερησίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πλήττει την ισχύ και τη θέση της βρετανικής πρωτεύουσας στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο. Η στάση της Κομισιόν ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση στην οικονομική έδρα της Βρετανίας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο. Επίσης, η βρετανική πρωτεύουσα, εδώ και έξι χρόνια, επιδίωκε να απομακρύνει τη Γαλλία από τη διαδικασία διεκδίκησης του μηχανισμού εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ.

Παρά τις προειδοποιήσεις του Γάλλου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα καθιστούσε το σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ μη βιώσιμο, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλλει ουσιαστικά περιορισμούς πριν από την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, υποστηρίζει την ανάγκη για ύπαρξη κεντρικής εποπτείας των οίκων εκκαθάρισης συναλλαγών στην Ε.Ε., αν εκείνοι διεκπεραιώνουν λειτουργίες συστημικής σημασίας για την Ε.Ε. Επίσης σημειώνει ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στη διαδικασία εποπτείας των οίκων εκκαθάρισης, καθώς η χώρα πλέον θα παίξει σημαντικό ρόλο στους οίκους συναλλαγών που δεν υπόκεινται στο ευρωπαϊκό καθεστώς. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι στο Λονδίνο πραγματοποιείται η συναλλαγή άνω των τριών τετάρτων των παραγώγων παγκοσμίως που αποτιμώνται σε ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποθετήρια συναλλαγών, όπως η Deutsche Borse και η London Stock Exchange, συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεδομένου ότι επιτελούν τον ρόλο μεσάζοντα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, για να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι Βρετανοί υπουργοί εκτιμούν πως οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν για την ανάγκη μετεγκατάστασης του μηχανισμού εκκαθάρισης των συναλλαγών των ευρωπαϊκών αγορών από το Λονδίνο σε άλλη πόλη δεν είναι αποτελεσματικές και ενδέχεται να καταστήσουν τη Νέα Υόρκη το επόμενο οικονομικό κέντρο. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, είχε επισημάνει ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε την οικονομία της Ε.Ε.

Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος σε μη ρεαλιστικές ιδέες. Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρόταση, εκπρόσωποι της Ε.Ε. επιθυμούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στο Σίτι του Λονδίνου, προκειμένου το οικονομικό κέντρο να εκκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς των δραστηριοτήτων του στην Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, έκθεση της βρετανικής εταιρείας Ernst & Young, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο μηχανισμός εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ μεταφερθεί από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλη πόλη, είναι πιθανόν να χαθούν περίπου 83.000 θέσεις εργασίας από τη βρετανική πρωτεύουσα την επόμενη επταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή