Το 2050 οι αναδυόμενες θα ξεπεράσουν τις ανεπτυγμένες

Το 2050 οι αναδυόμενες θα ξεπεράσουν τις ανεπτυγμένες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 5 δισ. άτομα, θα ζεί το 2050 στα αστικά κέντρα των αναδυόμενων οικονομιών, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Εως το 2030, οι 81 πιο πολυπληθείς πόλεις στον κόσμο θα βρίσκονται στις αναδυόμενες αγορές. Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει σε έκθεσή του ο Τζέιμς Πομερόι, οικονομολόγος της HSBC, που προτρέπει τους επενδυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις αναδυόμενες οικονομίες και στην πολιτική που ασκείται σε αυτές.

«Πόλεις που δεν έχουν καν ακούσει οι επενδυτές μπορεί να συνεισφέρουν στην παγκόσμια ανάπτυξη περισσότερο από τη Γενεύη, το Βερολίνο ή το Μιλάνο», εκτιμά ο Πομερόι, που έχει βασίσει τις εκτιμήσεις του σε έρευνες της εταιρείας McKinsey και των Ηνωμένων Εθνών. Προεξοφλεί ότι θα αυξηθεί από το 50% στο 63% το ποσοστό των κατοίκων των αναδυόμενων οικονομιών που θα ζουν στα αστικά κέντρα των χωρών τους, σε πόλεις όπως το Κιγκάλι, η Φοσάν ή το Μπέλο Οριζόντε. Τονίζει, έτσι, πως «οι πόλεις αυτές των αναδυόμενων οικονομιών θα αρχίσουν να διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, τόσο λόγω του μεγέθους όσο και εξαιτίας του πλούτου που θα παράγουν, και θα είναι ολοένα και πιο σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει εκεί».

Προβλέπει ότι στα αστικά κέντρα των αναδυόμενων οικονομιών θα σημειωθεί αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση των υποδομών, αλλά θα αναδυθούν και νέες ιδέες. Προειδοποιεί, ωστόσο, πως η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να υπονομευθεί αν δεν εφαρμοσθούν οι κατάλληλες πολιτικές για να τεθούν υπό έλεγχο ανασταλτικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη εγκληματικότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η μεγαλύτερη αύξηση του αστικού πληθυσμού αναμένεται να σημειωθεί στην Αφρική. Στο Κιγκάλι, για παράδειγμα, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των κατοίκων φτάνοντας στο 1,3 εκατ. άτομα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Οι Αρχές της πόλης έχουν μεριμνήσει και την προετοιμάζουν με ένα εκτεταμένο σχέδιο επέκτασης των μεταφορικών μέσων, αλλά και με προβλέψεις για αύξηση των κατοικιών και προσφορά κατάλληλης στέγης, ώστε να διασφαλισθεί ότι στο Κιγκάλι δεν θα αναπτυχθούν παραγκουπόλεις.

Οπως φαίνεται από πόλεις όπως το Καράτσι και το Λάγος, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αστικών κέντρων χωρίς σχεδιασμό είναι η συνήθης συνέπεια της ραγδαίας αστικοποίησης. Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση Πομερόι, οι πόλεις αυτές θα συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πολυπληθέστερων αστικών κέντρων του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή