Ιβάν Σαββίδης: Μεσσίας για τον ΠΑΟΚ, «μέγα τέκνο» Ποντίων

Ιβάν Σαββίδης: Μεσσίας για τον ΠΑΟΚ, «μέγα τέκνο» Ποντίων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, πλην ελαχίστων, τον θεωρούν περίπου «Μεσσία». Γι’ αυτούς «ο Ιβάν» είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα, την ομάδα τους δηλαδή μονίμως πρωταθλήτρια στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία στα υψηλά ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σαλόνια, την ομάδα τους. Επιπλέον, είναι αυτός που έχει το χρήμα και τα «κότσια» να τα βάλει με τους «Αθηναίους».

Για τα εκατομμύρια των Ποντίων, είναι το μέγα «τέκνο της φυλής». Το «τεμετέρον ασόν Τσάλκα», που πρώτος κουβάλησε στα χέρια του την εικόνα της Παναγίας και την εγκατέστησε στο ιστορικό μοναστήρι της Σουμελά της Τραπεζούντας, στις πλαγιές του ομώνυμου όρους. Προσφέροντας μεγάλες στιγμές για τους ανά την υφήλιο ξεριζωμένους Πόντιους, που ανέβασαν πολύ ψηλά στη θρησκευτική και πατριωτική συνείδησή τους τον μέχρι τότε ελάχιστα γνωστό «Ρωσοπόντιο» επιχειρηματία. Καμία σημασία δεν είχε αν την εικόνα συνόδευαν μόνο Ρώσοι ιερείς, οι οποίοι έβαλαν και τις υπογραφές τους στο πίσω μέρος της κορνίζας, για να θυμίζουν στους νεότερους ποιοι ήταν εκείνοι που επανεγκατέστησαν, ύστερα από ογδόντα και πλέον χρόνια, το ιερό κειμήλιο –ή έστω και αντίγραφό του– της προστάτιδας του Πόντου στη θέση του.

Με πυλώνες την παοκτζίδικη «θρησκεία» και την ποντιακή «φυλή» όπου λατρεύεται, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι βλέποντας τον Σαββίδη να επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, άρχισαν να συνωστίζονται γύρω από το «περιβάλλον» του, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν με την προσδοκία να αποκομίσουν οφέλη. Μια εποχή μάλιστα που ο επιχειρηματίας αγόραζε το ένα μετά το άλλο εμβληματικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Ζαρντινίδη, Κόκκινο Σπίτι, κτίριο ΝΑΤΟ), κυκλοφορούσε στην πόλη με τη μορφή ανεκδότου η ρήση ότι «μακάρι να είχα ένα καλό σπίτι να το πάρει ο Σαββίδης για να σωθώ…».

Και μπορεί ο ίδιος να δήλωνε ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει κόμμα, αν και ζητούσε τη γνώμη επ’ αυτού –αν έπρεπε δηλαδή να τολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα– ατόμων που εμπιστευόταν, φρόντιζε ωστόσο να καλλιεργεί τις σχέσεις του με πολιτικούς του ευρέος φάσματος και, φυσικά, να ενισχύει κάποιους εξ αυτών. Εσπευσε να εμφανιστεί στο πλευρό του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη σε προεκλογική συγκέντρωση το 2015, βοήθησε στις ευρωεκλογές την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και για ένα διάστημα απασχολούμενη στο τμήμα του για τις δημόσιες σχέσεις Εύα Καϊλή και μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων στον γάμο του υιού του ήταν οι κ. Κώστας Καραμανλής, Πάνος Καμμένος, Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή