Ελισαβετιανά βολάν & ελληνική δαντέλα

Ελισαβετιανά βολάν & ελληνική δαντέλα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ορλάντο». To αστείρευτο ταξίδι στο βάθος του χρόνου και της ύπαρξης κάνει μια «στάση» στους χώρους της Evripides Art Gallery στην Αθήνα, στις 2 Μαΐου. Στους τοίχους της γκαλερί οι όμορφοι πρωταγωνιστές του φοράνε ελισαβετιανά βολάν, ελληνική δαντέλα, βελούδο ikat από το Ουζμπεκιστάν, τουρκικό μετάξι και φλουριά. Με εφαλτήριο και οδηγό το ομώνυμο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, δημιουργοί του «Ορλάντο» είναι ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος και ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης, δύο άνθρωποι που αγαπούν να χτίζουν γέφυρες μεταξύ τέχνης και μόδας. 

Το έναυσμα για τη δημιουργία της έκθεσης ήταν η συλλογή του Ντάσιου για τον χειμώνα 2017-2018, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, έχει να κάνει με την έννοια της πολυμορφίας. «Oπως την έφτιαχνα και “έπαιζα” με τα υλικά, παρατήρησα ότι είχε μια πολυεθνικότητα και συγχρόνως ένα έντονο ανδρόγυνο στοιχείο», λέει στο «Κ» ο σχεδιαστής, ο οποίος στο παρελθόν δούλεψε ως ηθοποιός στο θέατρο και συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή. «Κατάλαβα ότι ήταν το “Ορλάντο”, το είδα μπροστά μου και έτσι το ονόμασα μέσα μου».

Στο μεταξύ ο Κύρης, με τη μεγάλη καριέρα στη φωτογραφία μόδας,  χρησιμοποιεί συχνά το ταξίδι ως δημιουργική ομπρέλα. «Επηρεάστηκα από την ιδέα, είμαι συναισθηματικά δεμένος με τη Γουλφ και ένιωσα ένα σουρεαλιστικό ταξίδι με μια ψυχαναλυτική διάθεση», λέει ο ίδιος στο «Κ». «Ως φωτογράφος πάντα ψάχνω να βγάλω κάποιο συναίσθημα, παρά το ίδιο το φως». 

Ο Κύρης και ο Ντάσιος είχαν δουλέψει ξανά μαζί στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ο πρώτος είχε αναλάβει να φωτογραφίσει κοσμήματα του δεύτερου. «Ασχολείται με τους λαούς, με τις αναφορές και τις παραδόσεις τους», σημειώνει ο σχεδιαστής για τον φωτογράφο. «Οι δουλειές του φέρουν μνήμες». Την ίδια στιγμή ο φωτογράφος λέει για τον σχεδιαστή: «Βλέπω πώς ανακατεύει τα ρούχα και τα αξεσουάρ, ένα ταξίδι από το Κασμίρ και το Νεπάλ στο Παρίσι και το Μιλάνο. Με συγκινεί αυτή η άποψη». ■

Η στάση του «Ορλάντο» στην Evripides Art Gallery θα κρατήσει μέχρι και τις 6 Μαΐου. Την έκθεση επιμελείται ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή