Ανοίγοντας τα μάτια μας μπροστά στις προκλήσεις

Ανοίγοντας τα μάτια μας μπροστά στις προκλήσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμβαίνει όταν ένα άλογο κούρσας σηκώνει στη σέλα του όχι μόνο τον τζόκεϊ αλλά τα όνειρα και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης χώρας; Με την πραγματική ιστορία του καθαρόαιμου «Overdose» ως αλληγορία, που κάποτε υπήρξε το ταχύτερο άλογο κούρσας στον κόσμο, ο σκηνοθέτης Γκαμπόρ Φερέντσι αποτυπώνει τη δύσκολη κατάσταση και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία σε σχέση με το εσωτερικό και εξωτερικό της περιβάλλον. Ο σκηνοθέτης θα βρεθεί στην Αθήνα για την προβολή του ντοκιμαντέρ του στο φετινό φεστιβάλ «Με τα μάτια ανοιχτά», το οποίο ξεκινάει αύριο (4/5) με ένα ειδικό αφιέρωμα στο ουγγρικό ντοκιμαντέρ και επιλεγμένα ελληνικά και ξένα φιλμ της σύγχρονης παραγωγής.

«Πέρυσι κάναμε ένα αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της Συρίας λόγω του προσφυγικού, ενώ φέτος φωτίζουμε την Ουγγαρία, την αναζήτηση ταυτότητας και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει για το εάν θα υψώσει τείχη ή γέφυρες με τον υπόλοιπο κόσμο», λέει στην «Κ» ο Μάρκο Γκαστίν, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που μαζί με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν τις φετινές προβολές. Στο αφιέρωμα θα δούμε επίσης το ντοκιμαντέρ «Η άλλη Ουγγαρία», που παρουσιάζει ένα διαφορετικό, εσωτερικό, πορτρέτο της χώρας, τις «Ανωθεν εντολές» για τις δύο πλευρές της Ουγγαρίας σε σχέση με την προσφυγική κρίση και το ενδιαφέρον «Πέρασμα Ανατολής – Δύσης» που περιγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας Ανατολικογερμανών να περάσει στη Δυτική Γερμανία μέσω της Ουγγαρίας.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα θα δούμε 14 φιλμ από τη σύγχρονη ελληνική και ξένη παραγωγή της διετίας 2014-2016, ανάμεσα στα οποία και το υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη, «Η τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντ ντελ Ντεγκάν, που επιλέχθηκε για το επίσημο πρόγραμμα των Καννών, το υποψήφιο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, ο «Τερματισμός» της Ελιάννας Αμπραβανέλ κ.ά., αλλά και δύο παλαιότερες ταινίες, το «Ελλάδα, οι ναυαγοί της Ιστορίας» (1977) του Ροβήρου Μανθούλη και τα «Μέγαρα» (1973) σε σκηνοθεσία των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Εxodus» για νέους κινηματογραφιστές χρηματοδοτήθηκε η παραγωγή πέντε ταινιών μικρού μήκους που θα προβληθούν στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων «Η επιστροφή» του Γιώργου Δέτση για το Κομπάνι της Συρίας. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθηση του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, πολλές ταινίες πάνε σε σημαντικά φεστιβάλ και βραβεύονται. Ωστόσο οικονομικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι έχουν λιγοστέψει ακόμη περισσότερο», σημειώνει ο κ. Γκαστίν.

​​«Με τα μάτια ανοιχτά». 4-7 Μαΐου, Τεχνόπολη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή