Λογοκλόποι, πατριώτες και αντισυστημικοί

Λογοκλόποι, πατριώτες και αντισυστημικοί

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κ. Λεπέν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με το χέρι στην τσάντα του κ. Φιγιόν. Αρπαξε λέξη λέξη κάτι παραγράφους από τον λόγο του και τις επανέλαβε στην ομιλία της στη Βιλπέντ. Πρόκειται για θέσεις à la manière του στρατηγού Ντε Γκωλ, ο οποίος, κάνοντας χιούμορ με τη γεωγραφία, κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Γαλλία είναι το κέντρο του κόσμου. «Η Μάγχη, τα ανοιχτά του Ατλαντικού, η Μεσόγειος με τους πολιτισμούς της και τα χερσαία μας σύνορα, τα Πυρηναία, οι Αλπεις, ο Ρήνος είναι συνθήματα που απευθύνει η Γαλλία σε όλους τους λαούς του κόσμου». Αυτά είπε ο Φιγιόν, κι έτσι ακριβώς τα επανέλαβε η Λεπέν. Για να καταλήξουν: «Η Γαλλία είναι κάτι άλλο» –απλοελληνιστί «άλλο πράμα»– «είναι η φωνή του πολιτισμού, της αμφισβήτησης, της ελευθερίας. Νέοι κάνουν ουρά σε όλον τον κόσμο για να μάθουν γαλλικά».

Λογοκλοπή; Κάτι είναι και αυτό. Οχι μόνον ο ένας υποψήφιος δίνει σημασία σε αυτά που λέει ο άλλος, αλλά υπάρχει και κοινό που αντιλαμβάνεται τις ομοιότητες. Δεν είναι σαν τους λόγους των δικών μας που λειτουργούν σαν αντηλιακά· σε προστατεύουν από την κάψα της στιγμής και μετά απλώς λεκιάζουν τη θάλασσα. Λογοκλοπή συνειδητή, με πολιτικό αντίκρισμα, όπως είπε ο υπαρχηγός της, Φλοριάν Φιλιπό. «Εκλεισε το μάτι για να δείξει πως δεν είμαστε σεχταριστές». Εκλεισε το μάτι στον δεξιό, πλην όμως δημοκρατικό ψηφοφόρο, που αισθάνεται ορφανός σε αυτόν τον β΄ γύρο. Συμφέρει σίγουρα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της συστημικής Δεξιάς παρά να μείνει μόνη με τους αντισυστημικούς του Εθνικού Μετώπου. Και εις επίρρωσιν πρόσθεσε πως η έξοδος από την Ευρώπη δεν είναι οικονομική της προτεραιότητα.

Ακούγοντάς τα αυτά ο κ. Μακρόν, συμπαθής αν και κάπως νευρικός, έσπευσε να δηλώσει πως «πατριώτης είναι όποιος αγαπάει τον γαλλικό λαό, αλλά τον αγαπάει με τρόπο ανοιχτό». Επειδή «ο ανοιχτός τρόπος» δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αναγκάζομαι να τον αποδώσω κατά λέξη. Πώς λέει ο σύζυγος στην απατημένη σύζυγό του; «Αγάπη μου, σ’ αγαπάω με τον τρόπο μου». Και αφού είναι πατριώτης, με τρόπο ανοιχτό υπενθυμίζω, είναι ευρωπαϊστής αλλά είναι και ευρωσκεπτικιστής. «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, ο κίνδυνος του Frexit είναι ορατός». Κλείνει και αυτός το μάτι στους «αντισυστημικούς» ψηφοφόρους; Δεν τον αποκαλούν τυχαία κύριο «ούτε… ούτε».

Κατά τους ειδήμονες, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σηματοδότησε το τέλος των παραδοσιακών κομμάτων. Ο β΄ γύρος, έτσι όπως εξελίσσεται, κινδυνεύει να σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής.

Ευτυχώς, εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Η πολιτική μας χαίρει άκρας υγείας. Απόδειξη, η ένταξη της κ. Μάρκου στη Ν.Δ. Και δεν παρατηρούνται φαινόμενα λογοκλοπής. Εκτός των άλλων, για να υπάρξει λογοκλοπή πρέπει να υπάρξει και λόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή