Πανεύκολες σαρδέλες στο τηγάνι με σκόρδο και λεμόνι

Πανεύκολες σαρδέλες στο τηγάνι με σκόρδο και λεμόνι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: 15΄ 

Υλικά (για 2 – 3 άτομα)

  • 500 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες από τα λέπια, το κεφάλι και τα εντόσθια και καλά πλυμένες
  • 8 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε και μας αρέσει), κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου, βιολογικού
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τις σαρδέλες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να τις μαγειρέψουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 250 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σκόρδα.

Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5  λεπτά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε αμέσως συνοδεία πράσινης σαλάτας και ζεστού ψωμιού.

Τι πίνουμε

Το ούζο Πλωμάρι είναι ο διαχρονικός συνοδός της σαρδέλας, ειδικά αν είναι ψητή στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι, παστή ή μαριναρισμένη. Η χαρακτηριστική ξηρή, πικάντικη και βοτανική γεύση του κλασικού Πλωμαρίου με τη «γλυκιά» επίγευση ισορροπεί τη λιπαρότητα του ψαριού και τα φινετσάτα αρώματά του συμπληρώνουν ιδανικά τη νοστιμιά της κρουστής σάρκας. Αν όμως θέλετε κρασί δίπλα στις σαρδέλες σας, θα στραφείτε σε Ρετσίνα, σε λευκές και ροζέ εκδοχές!

Πιο ειδικά, οι σκέτες ψητές στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι σαρδέλες αναζητούν οπωσδήποτε μια δυναμική Σαντορίνη στα ποτήρια. Μαγειρεμένες με σκόρδο και λεμόνι, συμπληρώνονται γευστικά με ένα κρητικό λευκό αρωματικό Βιδιανό, ενώ, αν μπουν στο φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά σε ένα πεντανόστιμο πλακί, μπορούμε να βάλουμε στα ποτήρια μας ένα ωραίο, δροσερό και τραγανό ροζέ.

Θα ξαναγυρίσουμε στα λευκά για τις γεμιστές παναρισμένες σαρδέλες, αναζητώντας φρέσκα χαρμάνια με φυτικότητα, που να περιέχουν Sauvignon blanc, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή