Αλιβιζάτος στη δίκη της Χ.Α.: «Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές»

Αλιβιζάτος στη δίκη της Χ.Α.: «Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπέλτης για την εγκληματική δράση της Χρυςής Αυγής υπήρξε στην κατάθεση του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου που δικάζει τις δολοφονικές πράξεις του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο κ. Αλιβιζάτος που εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας επιχειρηματολόγησε επί μακρόν γιατί η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση με δομή και στόχους και γιατί οι δολοφονικές επιθέσεις και οι πράξεις βίας είναι σύμφυτες με την ιδεολογία της.«Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές» είπε μεταξύ άλλων ο  κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος έκανε λόγο για «μόνιμη δομή» της οργάνωσης και μίλησε για «επανάληψη μοντέλου Χίτλερ».

Υποστήριξε επίσης αναφερόμενος στην δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα πως πρόκειται για χτύπημα της οργάνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά « η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Έπρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης».

Κατά την εκτίμηση του πέντε πρόσωπα είναι αυτά που έχουν καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων εντός της οργάνωσης : Οι Νίκος Μιχαλολιάκος , Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς , Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός κάτι που προκύπτει και από την «απίθανη προβολή τους στα ΜΜΕ» όπως είπε ο μάρτυρας. Κατά τον κ. Αλιβιζάτο η δομή της Χρυσής Αυγής κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων: «στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή» .

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως δεν διώκονται στη δίκη της ΧΑ οι ιδέες γενικά αλλά οι πράξεις που είναι σύμφυτες με μια ναζιστική ιδεολογία.: «η βία είναι αυτή που συνιστά την κόκκινη γραμμή, όχι σε απώτερο χρόνο, αλλά σε χρόνο άμεσο», είπε ο καθηγητής πρόσθεσε «Θεωρώ γελοίο το να πάει κάποιος φυλακή επειδή είναι οπαδός της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Ανοχή πρέπει να υπάρχει και ως προς τις απόψεις για τη δικτατορία του προλεταριάτου (…) Το έρεβος του ναζισμού από την μια μεριά η αναρχία του κομμουνισμού από την άλλη. Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων αλλά αν δεν κριθούν παράνομες και οι μεν και οι δε πράξεις, δεν θα επιβιώσει η Δημοκρατία».

Ο μάρτυρας τόνισε πως :«Η Χρυσή Αυγή ήθελε να μας κάνει να εθιστούμε στην καθημερινή χρήση βίας» και ανέφερε πως τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν μετά το 2012, ίσως λόγω του «θάρρους που τους έδωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, της τάξης του 6-7%».

Αναφερόμενος μάλιστα στους στόχους της οργάνωσης είπε ότι «είναι επιλεκτικά διαλεγμένοι για να συνδέονται με την ιδεολογία της. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και την Αριστερά. Εγώ δεν είμαι στόχος γιατί θα ήταν πολύ να 'τρωγα καμία όταν γυρνάω σπίτι μου. Αν είναι το χρώμα κάπως μαυριδερό, ακόμα καλύτερο. Αυτό συνδυάζεται με την ιδεολογία τους. Ναζιστική ιδεολογία. Ευθέως. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: ευθέως Νεοναζιστικά κόμματα. Είναι πέραν πάσης φαντασίας».

Εκτίμησε επίσης πως η οργάνωση «ζει μία εσωτερική αντίφαση» και είπε :«Αν με είχαν σύμβουλο τους, θα τους έλεγα ότι πρέπει να λύσουν το υπαρξιακό τους πρόβλημα, αν θέλουν τελικά να είναι κόμμα ή εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για μια εσωτερική αντίφαση στην οποία ζει η οργάνωση».

Ο κ. Αλιβιζάτος προκάλεσε την οργή συνηγόρων της υπεράσπισης όταν είπε στο δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή έχει  σχέση της με τον χριστιανισμό “εξωτερική και όχι βαθύτερη”. Συνέστησε μάλιστα στα μέλη της Χρυσής Αυγής να αντιληφθούν ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και «δεν ταιριάζει πολύ με πράξεις βίας». Παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι «βάσει των κειμένων της Χρυσής Αυγής, ο Χριστιανισμός δεν είναι στοιχείο της ιδεολογίας της».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή