Μητσοτάκης: Ας επιστρέψει τώρα ο κ. Τσίπρας το 0,5% του πλεονάσματος στην κοινωνία

Μητσοτάκης: Ας επιστρέψει τώρα ο κ. Τσίπρας το 0,5% του πλεονάσματος στην κοινωνία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το κόστος στην καθυστέρηση της αξιολόγησης άσκησε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, τα οποία δεν ζητούσαν οι δανειστές πριν έξι μήνες, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ακόμη στον πρωθυπουργό, από την στιγμή που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε θέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ένα ποσοστό αυτού (σ.σ. 0,5%, όπως είπε) να επιστρέψει στην κοινωνία από τώρα και όχι το 2019.

Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάμβανε ο ίδιος, όπως θέσεις για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. «Τέτοια μέτρα θα στηρίζαμε και όχι αντίμετρα που είναι φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου», σημείωσε.

«Καθολικό όχι σε μέτρα και αντίμετρα»

Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Νέα Δημοκρατία θα πει «καθολικό όχι» και στα δύο.

«Αν συμφωνήσουμε στα αντίμετρα θα είναι σαν να συμφωνούμε και στα μέτρα. Λέμε καθολικό όχι και στα δύο. Τα μέτρα πλήττουν τους ασθενέστερους και τα αντίμετρα πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τα στηρίξει, ακόμη κι αν αυτό απαιτηθεί ως προϋπόθεση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν βλέπω κανέναν λόγο το ΔΝΤ να ζητήσει από την αντιπολίτευση τώρα, κάτι το οποίο δεν ζήτησε από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αντιπολίτευση», υπογράμμισε. 

Ερωτηθείς αν το αίτημά του για εκλογές ήταν πρόωρο ο ίδιος εκτίμησε ότι μάλλον δικαιώθηκε «γιατί αν είχαν γίνει εκλογές θα είχαμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας δεν κέρδισε τίποτα, ούτε για το χρέος».

«Νέα διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο ότι «έφεραν από την πίσω πόρτα στη Βουλή τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία». «Θα έπρεπε να ντρέπονται», συμπλήρωσε.

«Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη», υπογράμμισε ακόμη και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα της τροπολογίας της ΣΕΚΑΠ. «Οποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η πολιτική ζωή στη χώρα. Αναρωτιέμαι πώς νιώθει ο άνεργος στο Κερατσίνι όταν βλέπει την κυβέρνηση να χαρίζει 38 εκατ. ευρώ πρόστιμα από λαθρεμπόριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή