ΚΟΣΜΟΣ

Δύο κοσμοθεωρίες συγκρούστηκαν στο ντιμπέιτ Μακρόν - Λεπέν

REUTERS, A.P.

Οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι εκατέρωθεν επιθέσεις χρωμάτισαν το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που εξελίχθηκε σε σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων. Ο Μακρόν υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις της Ε.Ε. και την παγκοσμιοποίηση και κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι «λέει ψέματα». Η Λεπέν έβαλε κατά της Ευρώπης, ανακοινώνοντας ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε., και υποστήριξε τον «οικονομικό πατριωτισμό».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Σύγκρουση δύο κόσμων στα πλατό της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης αποτέλεσε η χθεσινή τηλεμαχία ανάμεσα στον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Η έντονη συζήτηση, με τις συχνές αντιπαραθέσεις και τις εκατέρωθεν επιθέσεις, διέψευσε τους αναλυτές, που θεωρούσαν ότι ο υπεραπλουστευτικός λόγος της Λεπέν θα κυριαρχούσε απέναντι στις συνήθως περίτεχνες διατυπώσεις του πτυχιούχου Φιλοσοφίας Μακρόν.

Η είδηση της βραδιάς ήταν η υπόσχεση της Λεπέν ότι, εφόσον εκλεγεί, θα διενεργήσει δημοψήφισμα για τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με τον Μακρόν να περνάει αμέσως στην επίθεση, κατηγορώντας τη Λεπέν ότι μπερδεύει τις διάφορες υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκε ως υπουργός Οικονομικών. «Μη λέτε ανοησίες. Μιλάτε επιφανειακά, λέτε ψέματα, δεν γνωρίζετε τα θέματα», είπε ο Μακρόν. «Είστε ο υποψήφιος της κοινωνικής βαρβαρότητας, της άγριας παγκοσμιοποίησης, κατευθυνόμενος από τον Ολάντ, εγώ είμαι η υποψήφια του λαού, που προστατεύει τις θέσεις εργασίας και τον λαό από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», αντέτεινε η Λεπέν. Οι διαφορές των δύο υποψηφίων στο οικονομικό πεδίο έγιναν σαφείς με την υπεράσπιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τον Μακρόν και των κλαδικών από την Λεπέν και την επίκληση του οικονομικού πατριωτισμού από τη Λεπέν. «Αν έχει δυσκολίες το συνταξιοδοτικό σύστημα, δεν φταίνε οι Γάλλοι, φταίει το οικονομικό σύστημα που σας στηρίζει, κ. Μακρόν, και δημιουργεί μαζική ανεργία», είπε η Λεπέν, ενώ ο Μακρόν απάντησε ότι η σύνταξη στα 60, που υπόσχεται η Λεπέν, κοστίζει 30 δισ. και είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί.

Τρομοκρατία

Οταν η συζήτηση έφθασε στην τρομοκρατία, ο Μακρόν είπε ότι η τρομοκρατική απειλή είναι «η» προτεραιότητα των επόμενων ετών, αλλά ότι το κλείσιμο των συνόρων που προτείνει η Λεπέν δεν είναι η λύση. «Είστε σοβαρή, θα βάλετε τελωνειακούς στα σύνορα να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία;», της είπε. «Αυτό που περιμένουν οι τρομοκράτες είναι αυτό που φέρνετε εσείς, τον εμφύλιο πόλεμο. Λένε ότι η μεγαλύτερη τύχη που θα έχουμε είναι να γίνει η Λεπέν πρόεδρος».

Στο θέμα του ευρώ, το οποίο η Λεπέν χαρακτήρισε νόμισμα των τραπεζών, ο Μακρόν προσπάθησε να της εκμαιεύσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για διπλό νόμισμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «απόλυτη ανοησία».

H χθεσινή αναμέτρηση ήταν η πρώτη τηλεμαχία του είδους, καθώς το 2002, όταν ο συντηρητικός υποψήφιος Ζακ Σιράκ είχε βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε αρνηθεί να υποβληθεί στη διαδικασία αυτή. Η στρατηγική του Μακρόν ήταν διαφορετική: να παρουσιαστεί στη συζήτηση και να καταρρίψει τον λόγο της Λεπέν με το κατάλληλο μείγμα επιθετικότητας, ειρωνείας, ψυχραιμίας και γείωσης στην πραγματικότητα. Οι κάλπες της Κυριακής θα δείξουν αν το πέτυχε.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ