Αναμένεται βαρύς ο λογαριασμός για τη Βρετανία

Αναμένεται βαρύς ο λογαριασμός για τη Βρετανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν υπάρχει τιμωρία» για τη Βρετανία, καθώς αποχωρεί από την Ε.Ε., δήλωσε χθες ο βασικός διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως το μόνο που θέλουν οι Βρυξέλλες είναι να «ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους». Ο ίδιος απέφυγε να πει κατά πόσον ο λογαριασμός θα φτάσει τα 100 δισ., όπως δημοσίευσαν την Τρίτη οι Financial Times, παρόλο που μία τέτοια διαρροή είναι ενδεικτική της σκληρής στάσης που θα κρατήσει η Ε.Ε. στη διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις θα είναι επίπονες και μακρές σε διάρκεια και ότι αναμένεται η Βρετανία να λύσει άμεσα τα τρία βασικά θέματα που έχει θέσει η Κομισιόν για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, τα οποία δεν είναι άλλα από τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία και τη συμφωνία στα νέα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης. Ο κ. Μπαρνιέ ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν μόνον αφού προχωρήσουν οι τρεις παραπάνω προτεραιότητες, οι οποίες δεν προβλέπεται να έχουν συμφωνηθεί, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, πριν από τον Οκτώβριο. «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα», είπε χαρακτηριστικά, αν και πριν από τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου δεν αναμένεται να αρχίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Συγχρόνως δήλωσε πως «μερικοί έχουν δημιουργήσει μιαν αυταπάτη στη Βρετανία ότι το Βrexit δεν θα έχει υλική επίπτωση στις ζωές μας και ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα και ανώδυνα. Χρειαζόμαστε λύσεις, νομική ακρίβεια και αυτό θα πάρει χρόνο».

Στον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι Βρετανοί, ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ενδεικτικά ότι θα συμπεριληφθούν όλες οι υποχρεώσεις του Λονδίνου στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών για την περίοδο 2014-2020, οποιεσδήποτε ενδεχόμενες υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ δεν θα παραλειφθούν οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία και την Ουκρανία. Συγχρόνως, στις οδηγίες υπάρχει η κατοχύρωση των 4 εκατ. Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και αντίστοιχα Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε., προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών και αυτοαπασχολουμένων. Εκτός από το δικαίωμα διαμονής, θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, αναγνώριση των διπλωμάτων τους, αλλά και να λαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε άλλες χώρες.

Ρόλο-κλειδί θα παίξει το Ευρωδικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του σε οποιαδήποτε απόφαση. Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τη Βρετανία ναυαγήσουν, ο κ. Μπαρνιέ απάντησε πως οι Βρυξέλλες «εργάζονται πάνω σε όλα τα σενάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή