«Οχι» ΔΗΣΥ στην ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων

«Οχι» ΔΗΣΥ στην ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά τοποθετείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην ψήφιση μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, στο πλαίσιο επικύρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές. Οπως καθίσταται σαφές από τη Χαρ. Τρικούπη, η άρνηση αφορά το σύνολο των μέτρων, ακόμη και τα λεγόμενα «αντίμετρα» για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Το σκεπτικό της ΔΗΣΥ είναι ότι πρόκειται για μέτρα που συνδέονται με σκληρές θυσίες που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2019, ενώ για την περίοδο μετά το 2019 η όποια συμφωνία στο σύνολό της θα αφορά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξεως του 3,5%, που συνεπάγεται συνέχιση πολιτικής σκληρής λιτότητας και περαιτέρω αφαίμαξης των πολιτών. Ετσι, η Χαρ. Τρικούπη απαντά αρνητικά στην κίνηση της κυβέρνησης να φέρει σε ξεχωριστό άρθρο τα λεγόμενα «αντίμετρα», μια κίνηση που σαφώς αποσκοπεί σε προσπάθεια να εκτεθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των επικεφαλής και αντιπροσώπων των πολιτικών φορέων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ. Εκεί συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση, η οποία χαρακτηρίστηκε «συμφωνία-ντροπή». Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΗΣΥ θα κινηθεί εντός και εκτός Βουλής στην κατεύθυνση «διαρκούς ανάδειξης του κοινωνικού αντίκτυπου που θα έχει η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου για τους πολίτες», όπως επισημαίνεται. Πέραν των παρεμβάσεων στη Βουλή, θα οργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις με αυτόν τον στόχο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία προς το συνέδριο της Συμπαράταξης, στο τέλος Ιουνίου. Στον απόηχο της σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη εβδομάδα, εκφράσθηκε από τους εκπροσώπους των υπολοίπων φορέων προβληματισμός για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η εσωστρέφεια και να επηρεάσει το εγχείρημα της ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φώφη Γεννηματά έσπευσε να καθησυχάσει τους προβληματισμούς αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων δεν θα επιτρέψει να δοθεί συνέχεια στην εσωστρέφεια. Πάντως, από την πλευρά των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία ετέθη η πρόταση το συνέδριο στα τέλη Ιουνίου να είναι προγραμματικό και, παράλληλα, να καθορισθεί σαφής οδικός χάρτης για ένα ιδρυτικό συνέδριο, με ορίζοντα πραγματοποίησής του εντός του 2017 και αφού προηγουμένως έχουν συγκληθεί τα αντίστοιχα όργανα των επιμέρους φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή