Στον εισαγγελέα η δικογραφία για το κοντέινερ

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για το κοντέινερ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την περίφημη, πλέον, υπόθεση του κοντέινερ της πλατείας Εξαρχείων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες –ενδεχομένως και σήμερα– ο φάκελος της δικογραφίας θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, που διέταξε την έρευνα.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εκλήθησαν στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν στελέχη του Δήμου Αθηναίων. Η διαδικασία είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης επανέλαβαν όσα είχαν επισημάνει σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν προ εικοσαημέρου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οτι δηλαδή το κοντέινερ τοποθετήθηκε παράνομα στην πλατεία Εξαρχείων, δίχως να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας φέρονται –τυπικά τουλάχιστον– να πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο της πλατείας προκειμένου, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας, να βεβαιώσουν αυτόφωρα αδικήματα (να συλλάβουν δηλαδή όσους επισκέπτονται το «περίπτερο»). Ωστόσο, όπως αποτυπώνεται σε επίσημες αναφορές, τις ημέρες και ώρες που οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο για έλεγχο, το αποκαλούμενο και «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ» ήταν κλειστό και επομένως η έρευνα δεν κατέδειξε συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη εγκατάσταση και λειτουργία του. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, οι αστυνομικοί της Κρατικής όφειλαν – τυπικά τουλάχιστον – να πάρουν καταθέσεις και από τους υπευθύνους του «αντιεξουσιαστικού ΚΕΠ», κάτι που, ωστόσο, δεν συνέβη για προφανείς λόγους.

Πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση του κοντέινερ «πολεοδομική παράβαση» και καθιστούν τον Δήμο Αθηναίων υπεύθυνο για την απομάκρυνσή του από το σημείο. «Αρμόδιος να βεβαιώσει πολεοδομικές παραβάσεις είναι ο δήμος και όχι η αστυνομία. Εάν ωστόσο η δημοτική αρχή ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας για την απομάκρυνση του κοντέινερ, η ΕΛ.ΑΣ. θα συνδράμει», επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία. Την 14η Απριλίου, ο Δήμος Αθηναίων είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για κατάληψη δημόσιου χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή