Αναφορά Πάιατ σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ

Αναφορά Πάιατ σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι η πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση «θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ» εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Πάιατ συμπεριέλαβε στους τομείς αμερικανικού ενδιαφέροντος την άμυνα. Στο ίδιο μήκος κύματος για την ποιότητα των ελληνοαμερικανικών δεσμών μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «προμαχώνα των αξιών μας» και εξήρε τη δυνατότητα της χώρας να χτίσει γέφυρες μεταξύ εταίρων και «να ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια». Επίσης, άφησε αιχμές και για την «αυξανόμενη επιρροή» της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε «προς το καλό». Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της βάσης της Σούδας, ενώ προανήγγειλε «επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας» των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ανανέωση συνεργασίας

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Τα αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα τροποποιούν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Καμμένος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξειδίκευσε τις δυνατότητες που αναπτύσσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για τον «ρόλο σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» που διαδραματίζει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε: Πρώτον, στην ολοκλήρωση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3/B, τα οποία αναβαθμίζονται στην Ελλάδα. Δεύτερον, στην αύξηση του στόλου των μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ κατά 15 από αμερικανικό υλικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στην προμήθεια με ελάχιστο κόστος 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης τύπου «Κάιοβα». Τρίτον, σε στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης των υφισταμένων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Τέταρτον, στην ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των υποβρυχίων 214 από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αναβάθμισης του υποβρυχίου «Ωκεανός». Πέμπτον, στην ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης πυραυλακάτων στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Οπως είπε ο κ. Αποστολάκης, οι συγκεκριμένες πυραυλάκατοι, «λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, έχουν πεδίο δράσης και σε ανοικτή θάλασσα». Και, έκτον, στη διερεύνηση των τρόπων αναβάθμισης του υφισταμένου στόλου αεροσκαφών F-16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή