Οι Κυριακές προκαλούν εμφύλιο στο εμπόριο

Οι Κυριακές προκαλούν εμφύλιο στο εμπόριο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διαχρονικό «πόλεμο» ανάμεσα στους μικρομεσαίους εμπόρους και στις λιανεμπορικές αλυσίδες, εγχώριες και πολυεθνικές, πυροδότησε για μία ακόμη φορά η επικείμενη αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα. Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκονται μικρομεσαίοι έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες και εμποροϋπάλληλοι, στο άλλο «στρατόπεδο» οι λιανεμπορικές αλυσίδες, ο φορέας εκπροσώπησης των τουριστικών επιχειρήσεων και κατά τους πρώτους και οι βιομήχανοι.

Ο διαχωρισμός δεν είναι καινούργιος. Το καινοφανές στοιχείο είναι ίσως οι χαρακτηρισμοί και οι καταγγελίες στις οποίες προβαίνουν οι εκπρόσωποι του πρώτου «στρατοπέδου» κυρίως κατά της κυβέρνησης, νιώθοντας ως «απατημένοι σύζυγοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κ. Θάνος Βασιλόπουλος. Διότι μπορεί να ανέμεναν απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων από τον χαρακτηρισμένο «φιλελεύθερο» Κωστή Χατζηδάκη, αλλά όχι από μια «αριστερή» κυβέρνηση. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τα γραφεία της ΟΙΥΕ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ο κ. Βασιλόπουλος, όπως είπε, πίστεψε ότι τουλάχιστον το θέμα των Κυριακών θα έκλεινε, υπό την έννοια ότι θα αυξάνονταν οι περιορισμοί. «Με τρελαίνει που λειτούργησε ως ντίλερ συμφερόντων», είπε χθες ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος προφανώς δεν λογάριαζε ότι αίφνης η κυβέρνηση θα «έβλεπε» ως εκσυγχρονισμό την περαιτέρω απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης κατήγγειλε ως υποκινητή του ζητήματος των Κυριακών την «τρόικα εσωτερικού» που κατά τον ίδιο την απαρτίζουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) που εκπροσωπεί τις αλυσίδες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Χαρακτήρισε τη ρύθμιση «συνταγματικό ατόπημα», ενώ με περισσή δόση ειρωνείας έκανε λόγο για «αμερικανική παρέμβαση για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου», αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γ. Καββαθάς κατήγγειλε τους θεσμούς ως «ντίλερ των συμφερόντων της Lamda Development», υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση για τις Κυριακές γίνεται για να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο όταν θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.

Πέραν των καταγγελιών σε λεκτικό επίπεδο, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν μικρομεσαίοι έμποροι και εμποροϋπάλληλοι είναι οι ακόλουθες:

• Πανελλαδική απεργία στο εμπόριο και κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επιτρέπεται η λειτουργία τους, καθώς πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων.

• Κλείσιμο των καταστημάτων κάθε μία από τις επόμενες Κυριακές που σήμερα επιτρέπεται να ανοίγουν για κάθε Κυριακή που θα προστεθεί με τη νέα ρύθμιση. Για παράδειγμα, εάν ψηφιστεί η νέα ρύθμιση, τότε τα καταστήματα θα «κατεβάσουν ρολά» την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, τον Ιούλιο.

• Αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν από το επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα.

• Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

• Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ρύθμισης, όταν αυτή βεβαίως ψηφιστεί.

Το άλλο «στρατόπεδο» τηρεί πιο μετριοπαθή στάση, με τον ΣΕΛΠΕ να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μέχρι την παρουσίαση της τελικής ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή