Από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έως σήμερα για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έως σήμερα για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 2013 παρουσιάστηκε η περίφημη πρώτη εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεπε ότι η πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας στο εμπόριο και την αύξηση του τζίρου στον κλάδο κατά 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το σενάριο αυτό δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, όχι μόνο διότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως η σύσταση του ΟΟΣΑ που ήταν η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, χωρίς κανένα περιορισμό, αλλά και διότι η ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε διαρκή πτώση και ο τζίρος στο λιανεμπόριο, ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων, σε συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική απασχόληση στο λιανεμπόριο από 569.239 άτομα το 2009 (στοιχεία β΄ τριμήνου) είχε διαμορφωθεί το 2016 σε 482.311 άτομα, ενώ το 2014 είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της περιόδου 2009-2016 και συγκεκριμένα σε 440.215 άτομα. Ας σημειωθεί ότι το 2014 ήταν το πρώτο έτος που τα καταστήματα λειτούργησαν 8 Κυριακές σε όλη την Ελλάδα και έως 29 σε διάφορες περιφέρειες, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Η μισθωτή απασχόληση στο λιανικό εμπόριο ήταν το 2016 σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2009 (275.425 άτομα το 2009 και 275.996 άτομα το 2016).

Χθες, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Π. Κυριακούλιας εκτίμησε ότι το 30% – 40% των εργαζομένων που απασχολούνται τις Κυριακές είτε δεν λαμβάνουν προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιο είτε δεν τους χορηγείται ρεπό για άλλη εργάσιμη ημέρα. Επίσης, η ΟΙΥΕ υποστήριξε ότι οι εργοδότες κάνουν κατάχρηση του νόμου περί μερικής απασχόλησης (πρόκειται για νόμο του 2001), εφαρμόζοντας την εξής πρακτική: δηλώνουν τους εργαζομένους ως μερικής απασχόλησης, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, με συνέπεια βάσει του νόμου να μη δικαιούνται να λάβουν προσαυξήσεις. Επιπλέον, οι μισθωτοί με σχέση μερικής απασχόλησης δικαιούνται να λάβουν ρεπό, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβασή τους αναφέρεται ότι θα εργάζονται Κυριακή. Ωστόσο, από την ΟΙΥΕ δεν παρουσιάστηκαν χθες συγκεκριμένα στοιχεία –κάτι που θα ανέμενε κάποιος–, ενώ από την πλευρά των εργοδοτών (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) υπήρχε παραδοχή περί μη πληρωμής των προσαυξήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις με το επιχείρημα του υψηλού κόστους.

Τζίρος

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν σταθερή υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο από το 2010 και η σωρευτική υποχώρηση έως το 2016 υπερβαίνει το 30%, με το πλήγμα να είναι ισχυρό και για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Σε ανακοίνωσή της η ΑΒ Βασιλόπουλος, μία από τις αλυσίδες που μερίδα των αντιδρώντων «φωτογράφισε» ως υποκινητή της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, αναφέρει ότι «διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο». Και προσθέτει: «Η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπομένων από τον νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής». Εκπρόσωπος της Lidl Hellas δήλωσε στην «Κ» ότι «η εταιρεία δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά και θα εφαρμόσει ό,τι λέει ο νόμος». Ο επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ κ. Αρ. Παντελιάδης δήλωσε στην «Κ»: «Το θέμα των Κυριακών το βλέπουμε μόνο ως κόστος και όχι ως όφελος. Θα ήταν επαρκές να άνοιγαν τα καταστήματα μόνο τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή