Γυμνό μοντέλο του Playboy εξόργισε τους Μαορί

Γυμνό μοντέλο του Playboy εξόργισε τους Μαορί

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλούς ανθρώπους που κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια αρκετά εντυπωσιακή πόζα για να αναρτήσουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Instagram, η προσέγγιση της κορυφής ενός βουνού καλυμμένης από τα σύννεφα μπορεί να αποτελέσει την τέλεια ευκαιρία. Κι αν μάλιστα ο ενδιαφερόμενος είναι μοντέλο του Playboy, με περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες ακολούθους, η απόλυτη γύμνια πιθανότατα να κάνει τη φωτογραφία πιο ελκυστική. Αυτό ακριβώς έκανε η Τζέιλιν Κουκ, η οποία σκαρφάλωσε στο όρος Ταρανάκι της Νέας Ζηλανδίας και φωτογραφήθηκε ολόγυμνη.

Ωστόσο, οι αυτόχθονες Μαορί επισημαίνουν ότι η κίνηση της νεαρής δεν είχε το ίχνος πολιτισμικής ευαισθησίας, καθώς η κορυφή του ηφαιστείου είναι ιερός τόπος για τους Μαορί. «Είναι σαν κάποιος να φωτογραφιζόταν ολόγυμνος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Νγκαχουέρ, εκπρόσωπος Τύπου των αυτοχθόνων Μαορί.

Η φωτογραφία της κυρίας Κουκ ελήφθη πριν από μερικές ημέρες, όταν αναρριχήθηκε μέχρι την κορυφή με τον σύντροφό της και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει δέκα χιλιάδες likes. Για τους ντόπιους Μαόρι, όμως, το βουνό θεωρείται ταφική τοποθεσία των προγόνων τους, κάτι που καθιστά και το ίδιο πρόγονο. Ακόμη και η αναρρίχηση μέχρι την κορυφή θεωρείται απρεπής και γίνεται σπανιότατα για τελετουργικούς σκοπούς.

Από τη στιγμή που η Νέα Ζηλανδία έγινε βρετανική αποικία, οι τοπικές φυλές δεν έχουν σημαντικό λόγο για την τύχη του βουνού και σήμερα αποδέχονται ότι πολλοί τουρίστες σκαρφαλώνουν μέχρι την κορυφή, προκειμένου να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο.

«Το μοναδικό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να δείχνει κάποιο σεβασμό», εξηγεί ο εκπρόσωπος των Μαορί. «Η τελευταία περίπτωση της γυμνής φωτογράφισης είναι ένα πραγματικά ενοχλητικό παράδειγμα κάποιου που δεν γνώριζε πώς έπρεπε να συμπεριφερθεί».

Η ίδια η κυρία Κουκ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της λέγοντας ότι είχε μελετήσει το ζήτημα και ότι η φωτογραφία δεν ήταν προσβλητική. Οι Μαορί, όμως, διαφωνούν. «Πρόκειται για μία διαμάχη ανάμεσα στις δυτικές πεποιθήσεις και τις αξίες και απόψεις των αυτοχθόνων», τόνισε ο Νγκαχουέρ.

Αλλα περιστατικά

Και προηγούμενα επεισόδια στην κορυφή του όρους Ταρανάκι είχαν εξαγριώσει τους αυτόχθονες Μαορί, όπως ήταν αυτό ομάδας ορειβατών που έκανε μπάρμπεκιου στην κορυφή του όρους, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν γκράφιτι πάνω στο βουνό.

Τον Ιούνιο του 2015 ομάδα δυτικών τουριστών που αναρριχήθηκε στο όρος Κιραμπαλού της Μαλαισίας εξόργισε τους ντόπιους και ο σεισμός που επακολούθησε θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από την έλλειψη σεβασμού προς το ιερό όρος. Οι τουρίστες καταδικάστηκαν σε ολιγοήμερη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο και εγκατέλειψαν τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή