Νέες εκδόσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ

Απο-θέματα

εκδ. Νεφέλη, σελ. 160

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης βρίσκεται πλέον στις πάνω γειτονιές του κόσμου. Το έργο του, επιδραστικό για τους συγχρόνους του συγγραφείς και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερους, συμπληρώνεται από το βιβλίο «Απο-θέματα». Σε αυτό περιλαμβάνονται μικρά, πλην κομψότατα διηγήματα, δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες. Μαρτυρίες για τους συνοδοιπόρους του στην τέχνη και στη ζωή (Κοτζιάς, Αργυρίου, Χατζής, Αναγνωστάκης κ.ά.). Μερικά παιγνιώδη, παράδοξα και απρόοπτα κείμενα (σκαλαθύρματα τα χαρακτήρισε ο ίδιος). Εύχυμες εκπαιδευτικές εμπειρίες από το 1960 έως το 1964, όταν δίδαξε στο γυμνάσιο αρρένων Αμμοχώστου, αλλά και εύστοχες παρατηρήσεις για το μέλλον της Κύπρου, όπου εκείνα τα χρόνια έπνεε αέρας ελευθερίας και δημιουργίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Ιστορίες από το Μετς

εκδ. Κέδρος, σελ. 96

Δεκατέσσερις ιστορίες μάς συστήνουν μια γοητευτική γειτονιά των Αθηνών: το Μετς, την αστική γωνιά επί του λόφου Λογγίνου, τη συνέχεια του λόφου του Αρδηττού. Πραγματοποιείται μια νοσταλγική οδοιπορία στους δρόμους της και σε διαφορετικές στιγμές της που συνδέονται με ολόκληρη την εκάστοτε εποχή. Καταγράφονται τα στέκια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της, αποδίδεται η αύρα των μονοκατοικιών, των διώροφων νεοκλασικών, των καφέ και των εστιατορίων, που τονίζουν τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της, αλλά επίσης περιγράφονται τα ανοίγματα του ήρωα προς άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

PIERRE-ANDRE TAGUIEFF

Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας

μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου

εκδ. Πατάκη, σελ. 382

Στα αρχαία χρόνια η μυθολογική σκέψη πρόσφερε μια συνεκτική καθησυχαστική εικόνα του ακατανόητου σύμπαντος. Στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας, η πίστη στη δράση υπερβατικών δυνάμεων έχει συρρικνωθεί, όχι όμως οι φόβοι μας. Συνωμοσιολογική είναι η σύγχρονη σκέψη που έχει την τάση να βλέπει παντού συνωμοσίες, πιστεύοντας πως οι θεωρίες της αποτελούν βασικό κλειδί για την ερμηνεία του κόσμου. Ναι, συνωμοσίες υπάρχουν, δεν ρυθμίζουν όμως ούτε εξηγούν όσα συμβαίνουν τριγύρω. Η συνωμοσιολογική σκέψη, επομένως, δεν αποτελεί παρά κατευναστική, βολική στάση η οποία, καθιστώντας το χαώδες ευεξήγητο, το δείχνει λιγότερο τρομακτικό.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΤ. Χ. ΛΩΡΕΝΣ

Τρεις ιστορίες

μτφρ.: – επίμετρο: Γιώργος Λαμπράκος

εκδ. Κουκούτσι, σελ. 166

Ο «Ηλιος», «Ο άνδρας που αγαπούσε τα νησιά» και τα «Πράγματα», με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επίμετρο του Γ. Λαμπράκου, αποτελούν το υλικό των τριών ιστοριών του Ντ. Χ. Λώρενς, που πραγματεύεται σε όλο του το έργο το σώμα, τον έρωτα καθώς και τη σεξουαλικότητα. Το έργο του πολλές φορές απαγορεύτηκε από την κυκλοφορία καθώς και ο ίδιος αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων με τη λογοκρισία και τα ήθη από το 1911, οπότε πρωτοδημοσίευσε, μέχρι το 1930, που πέθανε. Και τα τρία του διηγήματα στοχάζονται το τίμημα που πληρώνει το υποκείμενο για να ζήσει μέσα σε οικογενειακή ζωή, ένα τίμημα που πληρώνεται ενάντια στην αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΜΥΡΙΑΜ ΡΕΒΩ ΝΤ’ ΑΛΛΟΝ

Γιατί δεν αγαπάμε τη δημοκρατία

μετφρ.: Μιχάλης Πάγκαλος

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 164

Η δημοκρατία διαρκώς βάλλεται εκ δεξιών κι αριστερών καθώς θεωρείται μάσκα υποκρισίας που συγκαλύπτει την ανισότητα, σύστημα μετριότητας που αναδεικνύει την τυφλότητα του δήμου, μηχανισμός ασημαντότητας που ευνοεί την κυριαρχία του καταναλωτικού όντος. Για τη Γαλλίδα συγγραφέα, ο λόγος που η δημοκρατία απογοητεύει είναι ο ίδιος ο καταστατικός της χαρακτήρας, το γεγονός της αδιάκοπης ρευστής και ασταθούς ισορροπίας της ανάμεσα στην εξουσία και στην ελευθερία που αφήνει τον άνθρωπο ακάλυπτο. Στο ίδιο γεγονός, όμως, οφείλει και το μεγαλείο της, καθώς αναδεικνύει τον άνθρωπο σε ηθικό και πολιτικό υποκείμενο που υπόκειται στη «βάσανο της σκέψης και στην οδύνη της ζωής».

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή