Επιστροφή επενδυτών μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

Επιστροφή επενδυτών μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφύπνιση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα προκαλεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η συμφωνία μαζί με την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους δημιουργεί προσδοκίες για την ανάκαμψη της χώρας, τροφοδοτώντας «επιθετικές» τοποθετήσεις σε «ελληνικό» κίνδυνο. Η βελτίωση των προοπτικών που επιφέρει η συμφωνία, θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα στις εκθέσεις διεθνών οίκων, ενισχύοντας την αισιοδοξία. Χθες, οι τραπεζικές μετοχές αποκόμισαν νέα μεγάλα κέρδη –σε διάστημα 5 εβδομάδων ο τραπεζικός δείκτης αποκομίζει κέρδη της τάξεως του 50%– ενώ το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρέθηκε κάτω από το όριο του 6% από 7%, και πλέον που ήταν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα τηλέφωνα ξαναχτυπούν από επενδυτές που είχαν «εγκαταλείψει» τη χώρα λόγω της απογοήτευσης και της ανησυχίας από τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις. Οπως σημειώνουν, οι ξένοι επενδυτές ξανακοιτούν Ελλάδα, ρωτούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα επόμενα βήματα: τη συζήτηση για την ανακούφιση του χρέους και την προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ετσι αγοράζουν και πάλι μετοχές, κυρίως τραπεζών λόγω υψηλής εμπορευσιμότητας και ομόλογα «ποντάροντας» στην έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση.

Χθες, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άλμα +7,73% και βρέθηκε στα 2,23 ευρώ, ξεπερνώντας, έπειτα από πολύ καιρό, αισθητά την τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση (2 ευρώ). Και η Εθνική Τράπεζα έκλεισε χθες στα 0,307 ευρώ υψηλότερα από την τιμή ανακεφαλαιοποίησης (0,3 ευρώ), ενώ από τα τέλη Μαρτίου αποκομίζει κέρδη 44%. Με ένα εντυπωσιακό ράλι 72%, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η Eurobank έχει καλύψει το χαμένο έδαφος και η τιμή της ανήλθε στα 0,86 ευρώ, πλησιάζοντας την τιμή ανακεφαλαιοποίησης (1 ευρώ), ενώ μεγάλα κέρδη της τάξεως του 47% (από τα τέλη Μαρτίου) αποκομίζει και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς φτάνοντας τα 0,22 ευρώ και πλησιάζοντας την τιμή ανακεφαλαιοποίησης (0,3 ευρώ). Η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση, ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη. Ολα αυτά δημιουργούν προσδοκίες ότι τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας και ότι αυτή τη φορά η έξοδος της χώρας από την ύφεση είναι πιθανή. Την κατεύθυνση αυτή ενισχύει ο δραστικός περιορισμός του πολιτικού κινδύνου, καθώς δεν υπάρχει πλέον στον ορίζοντα καμία αντιμνημονιακή δύναμη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία της χώρας, όπως έγινε το 2015. Ακόμα και αν έχουμε αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις, αυτές θα οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με πυρήνα τη Ν.Δ., εξέλιξη που μάλλον θα ενίσχυε την όρεξη των επενδυτών για ελληνικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με σημείωμα της Citi, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση δόσης πριν από τις πληρωμές του Ιουλίου και αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους και ένταξης της Ελλάδας στο QE. Η Barclays υπογραμμίζει ότι για την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα απαιτηθεί χρόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή