Για παιχνίδι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες ενημερώνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Για παιχνίδι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες ενημερώνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με ένα διαδικτυακό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες που προτείνει.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο αποκαλείται «Blue Whale Challenge», αποτελεί  μία σειρά δοκιμασιών που λαμβάνει χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία καλεί κυρίως εφήβους να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, το οποίο έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών, όπως εσκεμμένους αυτοτραυματισμούς ή αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια.

Οι αστυνομικές αρχές άλλων χώρων έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ του εξωτερικού, τα οποία αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Παρότι στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σε ετοιμότητα, ώστε να ανιχνεύσει άμεσα και να προλάβει σχετικά συμβάντα, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στην επικίνδυνη αυτή σειρά δοκιμασιών ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

· Τηλεφωνικά: 11188

· Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

· Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή