Ο κινεζικός όμιλος HNA είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της DB

Ο κινεζικός όμιλος HNA είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της DB

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Deutsche Bank είναι πλέον ο «μυστικοπαθής», όπως τον χαρακτηρίζουν οι New York Times, κινεζικός όμιλος ΗΝΑ Group, καθώς ελέγχει το 10% του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Προσθέτοντας στο μερίδιο που ήδη κατείχε στην Deutsche Bank ένα ακόμη ποσοστό 4,8%, ξεπέρασε την επενδυτική BlackRock, που ελέγχει μερίδιο 5,9% και ήταν έως τότε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος στην τράπεζα. Ο τρίτος από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Deutsche είναι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, που διατηρεί αθροιστικά μεν σχεδόν το 10%, αλλά μέσα από δύο διαφορετικά επενδυτικά οχήματα και με διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μέσα από μια επιθετική πολιτική 67 εξαγορών, περίπου οι μισές από τις οποίες έχουν γίνει τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Dealogic, ο όμιλος ΗΝΑ έχει εξελιχθεί από μια μικρή επαρχιακή αεροπορική εταιρεία σε έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια και περιουσιακά στοιχεία σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1993 από τον Κινέζο μεγιστάνα Τσεν Φενγκ, σήμερα 63 ετών, με την επωνυμία Hainan Airlines στη νότια νησιωτική επαρχία της Χαϊνάν και χρηματοδοτήθηκε από τις τοπικές αρχές. Τη στήριξαν δάνεια 67 δισ. δολαρίων, που της χορήγησαν έως τα τέλη του 2015 οι δύο κρατικές τράπεζες της Κίνας, China Development Bank και China Ex-Im Bank. Ο ιδρυτής της, Τσεν Φενγκ, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια κατόρθωσε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του όχι μόνο σε πολλούς κλάδους αλλά και σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, από την Αυστραλία μέχρι την Ελβετία. Σήμερα ελέγχει από έναν μεγάλο στόλο αεροσκαφών έως ξενοδοχειακούς ομίλους, λέσχες γκολφ, τράπεζες και επενδυτικές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 1995, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Hainan, ο Τσεν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, τον οποίο και έπεισε να τοποθετήσει 25 εκατ. δολάρια στη τότε νεοπαγή εταιρεία. Σήμερα, η ΗΝΑ έχει χρηματιστηριακή αξία 8,1 δισ. δολάρια και περιουσιακά στοιχεία αξίας 90 δισ. δολαρίων. Από την αρχή του έτους, ο όμιλος έρχεται πρώτος σε επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς, πριν από την τελευταία εξαγορά μεριδίου της Deutsche Bank, έχει δαπανήσει περίπου τα 5,5 δισ. δολάρια σε εξαγορές στο εξωτερικό. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13% της αξίας όλων των συμφωνιών που έχουν συνάψει κινεζικές επιχειρήσεις από την αρχή του έτους. Οπως επισημαίνουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, ο όμιλος ΗΝΑ επιτάχυνε τις συμφωνίες του στο εξωτερικό την περίοδο που οι κινεζικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγορές των κινεζικών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις μαζικές εκροές κεφαλαίων και τη ραγδαία μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής πολιτικής, εμπόδισαν την υλοποίηση συμφωνιών που είχαν ήδη συνάψει στο εξωτερικό η ασφαλιστική Anbang και ο όμιλος ΜΜΕ και ψυχαγωγίας Dalian Wanda.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχό του είναι η αμερικανική επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Old Mutual, η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και το hedge fund SkyBridge Capital του Αμερικανού χρηματιστή Αντονι Σκαραμούτσι, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ αντλούσε κεφάλαια για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως επισημαίνουν οι New York Times, αυτός ήταν ο λόγος που ο Σκαραμούτσι δεν ανέλαβε τελικά καθήκοντα συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πώληση του fund του στον κινεζικό όμιλο, που σημειωτέον έχει από το 2008 ισχυρότατες πολιτικές διασυνδέσεις με την πολιτική ηγεσία της Κίνας.

Σε ό,τι αφορά την Deutsche Bank, απέφυγε να σχολιάσει τη νέα εξαγορά μεριδίου της, που γίνεται ενώ η γερμανική τράπεζα βρίσκεται εν τω μέσω μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για την οικονομική της ανόρθωση. Εχουν προηγηθεί οι ζημίες πολλών δισ. ευρώ που κατέγραψε το 2015 και το 2016. Τον περασμένο μήνα προχώρησε στην τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το 2013, αντλώντας 8 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων μετοχών, αφού πρώτα εγκατέλειψε το σχέδιό της να εκποιήσει το ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Πηγές προσκείμενες στον τρίτο μεγάλο μέτοχο της Deutsche Bank, τον βασιλικό οίκο του Κατάρ, αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ χρησιμοποίησε δάνειο ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων για να συμμετάσχει στην τελευταία αυτή έκδοση μετοχών της τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ όσο και ο πρώην εμίρης Χαμάντ μπιν αλ Τάνι σκοπεύουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην τράπεζα, που αθροιστικά αγγίζουν το 10%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Τζον Κράιαν, η γερμανική τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία απλοποίησης της δομής της και μείωσης του κόστους της. Η μετοχή της υποχώρησε χθες, αλλά έχει ανατιμηθεί κατά 8% από την αρχή του έτους και κατά 77% από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.

Μετακομίσεις λόγω Brexit

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες υπαλλήλους της από το Λονδίνο στο Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη και το Λουξεμβούργο, για να διασφαλίσει την εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Επιπλέον, η βρετανική Standard Chartered Bank ενδιαφέρεται να μεταφέρει την ευρωπαϊκή της βάση στη Φρανκφούρτη. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της JPMorgan Ντάνιελ Πίντο, στόχος είναι η επέκταση των τριών θυγατρικών που διαθέτει η JPMorgan στην Ευρώπη, «ώστε να είναι έτοιμη την πρώτη ημέρα, μόλις λήξουν οι διαπραγματεύσεις, και τότε θα εξετάσει πόσους θα μεταφέρει». Πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον είχε προβλέψει ότι θα μεταφερθούν έως και 4.000 υπάλληλοί της σε άλλες χώρες σε περίπτωση Brexit. Τον Ιανουάριο, όμως, διευκρίνισε ότι ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ενδέχεται να είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή