Γιάνης – Πολ: συνέργεια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή κριτική του Βρετανού δημοσιογράφου Πολ Μέισον στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικοι στο δωμάτιο» είναι πολύ ταιριαστή με το ήθος και το ύφος του συγγραφέα. Βαθιά αμετροεπής, ναρκισσιστική και ανιστόρητη. «Μήπως είναι ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία πολιτικών απομνημονευμάτων;» αναρωτιέται ρητορικά ο Μέισον, λες και δεν ξέρουμε ποια είναι η γνώμη του. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει τους «Ενηλίκους» με το έργο του βραβευμένου με δύο Πούλιτζερ Ρόμπερτ Κάρο για τον Λίντον Τζόνσον. Τι Κοζάνη τι Λωζάννη.

Ξεκινάει λοιπόν ο Μέισον την κριτική με την παραδοχή ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον κέρασε ένα τζιν τόνικ και η σύζυγός του ένα φλιτζάνι τσάι, ενώ λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος ήταν οικοδεσπότης δύο –επί πληρωμή, όπως διευκρινίζει– διαλέξεων του Βαρουφάκη. Λες και δεν γνωρίζουμε το εύρος της συνέργειας μεταξύ των δύο ανδρών. Ξεχνάει, π.χ., να προσθέσει ο Βρετανός δημοσιογράφος ότι ο ίδιος έκανε διεθνή καριέρα με την προνομιακή πρόσβαση που του εξασφάλισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων στα συναπτά Eurogroup με επιλεκτικές διαρροές, αλλά και το βράδυ του δημοψηφίσματος όταν η δική του κάμερα ήταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέγραφε τις αντιδράσεις στα πρόσωπα των μοιραίων πρωταγωνιστών. Το ντοκιμαντέρ του ThisIsaCoup, μια μονόπλευρη καρικατούρα της ελληνικής κρίσης χρέους, ήταν μια τεμπέλικη καταγραφή των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βασίστηκε σε πέντε –το πολύ– συνεντεύξεις. Ο Μέισον διατείνεται πως ο Βαρουφάκης δεν του έχει πει ποτέ ψέματα. Ναι, είναι πιθανό γιατί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατέχει τη δική του εναλλακτική αλήθεια, κάπως σαν τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πιο ήπιο και καλλιεργημένο ύφος. Παρουσιάζει τον συγγραφέα περίπου σαν ήρωα, λες και ήταν ο μοναδικός που στοχοποιήθηκε και δέχθηκε απειλές, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τις ΗΠΑ. Στα χρόνια της κρίσης όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και δημοσιογράφοι, σχεδόν επικηρύχθηκαν. Αλλά δεν έφυγαν. Δικαίωμά του του Βαρουφάκη, φυσικά, να μεταναστεύσει, αλλά οι λεονταρισμοί εξ αποστάσεως είναι κάπως προκλητικοί.

Ο Μέισον που έμαθε στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Ελλάδα –και χρησιμοποίησε στο Twitter– τη λέξη «γερμανοτσολιάς», αποφαίνεται ότι «ηγέτες σαν τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να βρουν και να αναδείξουν ανθρώπους σαν τον Βαρουφάκη, που ξέρουν να σκέφτονται και να δρουν». Η κρίση στον Τύπο προφανώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή