Το Μπορντό μετά το κρασί

10' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του, η αναδιαμόρφωση του ιστορικού κέντρου του, τα εξαιρετικά μουσεία και η σπουδαία οινική του παράδοση εξηγούν γιατί είναι τελικά μια πόλη στην οποία θέλεις να επιστρέφεις.

Θα είμαι ειλικρινής: Χρειάζεστε παραπάνω από 2-3 μέρες για να νιώσετε ότι ζήσατε το Μπορντό, ότι το εξερευνήσατε και ξετρυπώσατε κάποια από τα μυστικά του. Αν του αφιερώσετε μία γεμάτη βδομάδα, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να πλήξετε – μέχρι και τα δικά σας στέκια θα αποκτήσετε. Θα το νιώσετε λίγο σαν πόλη σας.

Είτε έρθετε με το αεροπλάνο είτε με το τρένο (από τον Ιούλιο η διαδρομή Παρίσι-Μπορντό θα διαρκεί μόλις 2 ώρες), η πρώτη βόλτα που πρέπει να κάνετε είναι στη γειτονιά Saint Michel.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-1

Πρώτη στάση η Marché de Capucins, μια πολύ ζωντανή αγορά η οποία λειτουργεί από τον 19ο αιώνα και θυμίζει τις δικές μας λαϊκές με δεκάδες πάγκους με φρέσκα λαχανικά, κρέας, ψωμί, τυρί έως και «traiteurs», δηλαδή ένα είδος ντελικατέσεν με τυποποιημένα προϊόντα και έτοιμα γεύματα, όπως σπεσιαλιτέ από την Ισπανία ή την Ιταλία. Γύρω από τους πάγκους υπάρχουν μικρά εστιατόρια που σερβίρουν είτε τάπας, μεζεδάκια δηλαδή, είτε κανονικό φαγητό. Κάποια από αυτά παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ειδικά για τους ξενύχτηδες. Συνεχίστε με τα πόδια έως την πλατεία Saint Michel με την ομώνυμη βασιλική. Το καμπαναριό της δεσπόζει στην ίδια θέση εδώ και 14 αιώνες και η θέα, αν ανεβείτε μέχρι επάνω, κόβει την ανάσα.

Διασχίζοντας προς τα βόρεια το ποτάμι Garonne, ο επόμενος σταθμός της διαδρομής, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, είναι η Place de la Bourse, μια πλατεία που θα χαζέψετε για αρκετή ώρα: Ο αρχιτέκτονας Michel Corajoud έχει τοποθετήσει πίδακες νερού σε όλη την επιφάνειά της, η οποία ξεπερνά σε έκταση τα 3.500 τ.μ., με αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζονται σε αυτήν τα κτίρια που την περιβάλλουν. Οι πίδακες, επί του δαπέδου, μεταμορφώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε απέραντο παιδότοπο για τα πιτσιρίκια που συχνάζουν εδώ. Το βράδυ η αντανάκλαση αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία από τις ομορφότερες πλατείες της Ευρώπης και εξηγεί την περηφάνια που νιώθουν γι’ αυτήν οι κάτοικοι της πόλης.

Στον δρόμο για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα περάσετε από τον Βοτανικό Κήπο, που δεσπόζει από τον 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το μουσείο αξίζει την προσοχή σας όχι μόνο για τα έργα 190 καλλιτεχνών που φιλοξενεί, αλλά και για το κτίριο, που θυμίζει μοναστήρι, με τις δεκάδες αψίδες του να συμβάλλουν στη μυστικιστική αίσθηση των χώρων του. Μιλώντας για μουσεία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Institut Bernard Marquez, που μέχρι τον Ιούνιο φιλοξενεί έκθεση με θέμα την Daniel Templon, την γκαλερί που εξέθεσε μεταξύ άλλων πρώτη έργα του Γουόρχολ στη Γαλλία.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-2

Μια βόλτα στο Μουσείο Καλών Τεχνών (Musée des Beaux-Arts) θα σας αποζημιώσει με την πλούσια συλλογή του από αναγεννησιακά, ρομαντικά, μπαρόκ αριστουργήματα, αλλά και έργα του κινήματος του κυβισμού. Διασχίζοντας σε όλο το μήκος του το λιμάνι, του οποίου το σχήμα θυμίζει μισοφέγγαρο και λέγεται ακριβώς έτσι, «λιμάνι του φεγγαριού» (Port de la Lune), είτε με τα πόδια είτε με το ιδιαίτερα βολικό τραμ, θα πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στην ιστορία: το λιμάνι του Μπορντό εξυπηρετούσε το υπερατλαντικό εμπόριο του 19ου αιώνα, με κυριότερα προϊόντα το κρασί και τη ζάχαρη. Σήμερα, στην προβλήτα του δένουν κρουαζιερόπλοια και ιστιοφόρα.

ΓΟΥΣΤΟΖΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΕΞΟΧΟ ΦΑΓΗΤΟ  

Την αίσθηση της παλιάς πόλης θα την πάρετε περπατώντας τα στενάκια της και σταματώντας στις τοπικές παμπ, στα μυρωδάτα μπιστρό, στις βιτρίνες των καταστημάτων της. Στη γειτονιά Gallien θα γευτείτε τα περίφημα μπέργκερ του Edmond, τις ιταλικές σπεσιαλιτέ τoυ Tentazioni, τις σκανδιναβικές λιχουδιές του Koeben ή αυτές της γαλλο-γιαπωνέζικης κουζίνας του Nama και τα ράμεν του Fufu.

Οι επιλογές για ποτό είναι αμέτρητες: δεκάδες μπαρ «branché», σαν να λέμε χίπστερ, έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά, αν προτιμάτε μια ωραία και παραδοσιακή παμπ με εξαιρετική pale ale, θα πρότεινα την Dick Turpin’s. Εξαιρετική επιλογή για κρασί και φιλική ατμόσφαιρα είναι το Les Copains d’Abord. Όποια ετικέτα και αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε, τα συνοδευτικά είναι έξοχα – μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ άλλων ωραιότατη τερίν (ένα είδος πατέ ή, αλλιώς, το φουά γκρα των φτωχών) ή πικάντικο σαλάμι.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-3

Ένα ακόμη μέρος που οπωσδήποτε πρέπει να ανακαλύψετε είναι το Darwin (87 Quai des Queyries, http://darwin.camp): πρόκειται για έναν παλιό στρατώνα στην άλλη πλευρά του ποταμού, που ανακαινίστηκε από την ομάδα Evolution σε συνεργασία με τον δήμο του Μπορντό και άλλαξε εντελώς χρήση. Σήμερα είναι ένας οικολογικός πολυχώρος που λειτουργεί ως βήμα δημιουργίας για νέους ανθρώπους στην πόλη, ακολουθώντας απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον αρχές. Μέσα σε περίπου 10.000 τ.μ. μπορείτε μεταξύ άλλων να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα, να πιείτε ποτό σε μεγάλες κουνιστές καρέκλες, να φάτε απολαυστικά χοτ ντογκ, να συμμετάσχετε σε πάρτι, να δουλέψετε στους co-working χώρους του και να κατασκευάσετε τα έπιπλά σας σε ειδικά διαμορφωμένα ατελιέ.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-4

O μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος της Ευρώπης, η rue Sainte Catherine, σας περιμένει για χάζι στις βιτρίνες. Αν όμως θέλετε πραγματικά να ψωνίσετε, δοκιμάστε το Bonendroi (19 Rue Saint-James ) για DIY κατασκευές και οτιδήποτε έχει να κάνει με λάμπες και φως ή ακόμη για μικρά γκάτζετ για το σπίτι. Αν θέλετε να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο της Γαλλίας, αυτό είναι το Librairie Mollat (15 Rue Vital Carles). Με 265.000 βιβλία και εκατοντάδες τίτλους στα Αγγλικά, θα χαζεύετε τις προθήκες του για ώρες. Αν πάλι ψάχνετε ένα καλαίσθητο δώρο, στο κοσμηματοπωλείο Apache (47 Rue Saint-James) με δημιουργίες σε χρυσάφι ή επιχρυσωμένο ασήμι ή ακόμη στο Atelier d’Amaya (15 Rue de Grassi) με πιο παιχνιδιάρικες διαθέσεις σε χρωματιστά κοσμήματα, διακοσμημένα με κλωστές ή φτερά, κάτι θα βρείτε που να σας ταιριάζει.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-5

Θα αφήσετε το καλύτερο για το τέλος, φυσικά. Το βάπτισμα του πυρός στην μπορντολέζικη οινική παράδοση προσφέρει η Cité du Vin, ο μνημειώδης χώρος πολιτισμού, που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στο κρασί. Φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, όπως η «Bistro! De Baudelaire à Picasso», που εξερευνά την ιστορία του μπιστρό και του καφέ μέσα από το λογοτεχνικό, εικαστικό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό των τελευταίων δύο αιώνων και προσφέρει πολλές θεματικές περιηγήσεις στους χώρους του. Στους αμπελώνες του Μπορντό μπορείτε ασφαλώς να σεργιανίσετε με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο, αλλά για μια πιο εναλλακτική προσέγγιση νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς τον ωκεανό: Απολαύστε τη θάλασσα όπως δεν την έχετε ξαναδεί και στον γυρισμό σταματήστε σε μερικά από τα δεκάδες châteaux της περιοχής. Περιηγηθείτε στις κάβες, στα κελάρια, στο σπίτι του ιδιοκτήτη, στην πρέσα και στα αμπέλια, πριν γευτείτε ένα μεστό και πλούσιο Claret.

Μετάβαση

Από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο το Μπορντό συνδέεται με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις της Aegean. Σε αναζήτηση που κάναμε στις 26.04.2017 για τον μήνα Ιούνιο οι τιμές ξεκινούσαν από 290 ευρώ με επιστροφή. Με το Παρίσι συνδέεται με το τρένο, σε μόλις 2 ώρες από τον Ιούλιο του 2017 (σήμερα 3 ώρες), από 80 ευρώ με επιστροφή 

(www.voyages-sncf.com).

Διαμονή

• InterContinental Bordeaux – Le Grand Hôtel (2-5, Place de la Comédie, www.ghbordeaux.com). Ο  απόλυτος συνδυασμός πολυτέλειας και παράδοσης. Aπό 350 ευρώ.

• Quality Hotel Bordeaux Centre (7, rue du Parlement Sainte Catherine, www.qualityhotelbordeauxcentre.com). Kεντρικό ξενοδοχείο κοντά στην παλιά πόλη και στη Sainte Catherine. Στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα. Από 114 ευρώ.

• Escale de l’Aquitaine (13, rue de Lalande, www.escaleaquitaine.com). Μια πιο εναλλακτική επιλογή διαμονής. Τα εξαιρετικά διαμερίσματά του βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Καθεδρικό Ναό και απόλυτα κεντρικά, με χτιστό τζάκι και μικρή αυλή. Από 85 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό – Ποτό

• Edmond Burgers (σε δύο τοποθεσίες: 158, cours Victor Hugo και 34, rue du Palais Gallien, www.edmond-burger.fr). Εξαιρετικό το ζουμερό ομώνυμο μπέργκερ με μπέικον, τυρί raclette, καραμελωμένα κρεμμύδια.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-6

Tentazioni (59, rue du Palais Gallien, www.tentazioni-bordeaux.fr). Αντί ζυμαρικών επιλέξτε μπακαλιάρο ψημένο στα κάρβουνα, με σπανάκι, λεμόνι γκλασέ, βούτυρο και καραβίδες.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-7

Koeben (Φωτογραφία: SYLVAIN REMOND)

• Κoeben (32, rue du Palais Gallien, www.koeben.com). Με σπεσιαλιτέ από τις σκανδιναβικές χώρες. Δοκιμάστε σολομό ή ρέγκα παστή.

• Nama (24, rue Laufarie Monbadon, www.namawinerestaurant.com). Nama σημαίνει φρέσκο, αυθεντικό. Αυτό είναι και το κόνσεπτ που υπηρετεί το μενού του, όπου τον λόγο έχει η γαλλική με ιαπωνικές καταβολές κουζίνα.

• Fufu (σε δύο τοποθεσίες: 37, rue Saint Rémi και 71 Cours Portal, www.restaurantfufu.com). Κλασικό ράμεν, με παραλλαγή πικάντικου κιμά εκτός από τις φέτες μοσχαριού και λαχταριστές gyoza (η γιαπωνέζικη εκδοχή των κινέζικων τηγανητών dumplings).

• Dick Turpin’s (72, rue du Loup, τηλ. +33 5 56480752). Παραδοσιακή παμπ με εξαιρετική pale ale.

• Les copains d’abord (27, rue Camille Sauvageau, τηλ. +33 986457891). Μπαρ-μπρασερί με ωραία φιλική ατμόσφαιρα. Μπίρα, κρασί, κοκτέιλ και νόστιμα συνοδευτικά.

Μουσεία*

• Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης CAPC (7, rue Ferrère, www.capc-bordeaux.fr). Καθημερινά 11 π.μ.-6 μ.μ. πλην Δευτέρας. Τετάρτη έως τις 8 μ.μ. Εισιτήρια 7 ευρώ.

• Musée des Beaux-Arts (20, cours d’Albre, www.musba-bordeaux.fr). Καθημερινά πλην Τρίτης 11 π.μ.-6 μ.μ. Eισιτήρια 4 ευρώ.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-8

• Institut Bernard Magrez (Château Labottière, 16, rue de Tivoli, www.institut-bernard-magrez.com). Παρασκευή-Κυριακή, 1 μ.μ.-6 μ.μ. Eισιτήρια 8 ευρώ.

• Cité du Vin (134, Quai de Bacalan, www.laciteduvin.com). Καθημερινά 10 π.μ.-6 μ.μ. Eισιτήρια από 20 ευρώ.

* Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα τα κρατικά μουσεία είναι δωρεάν.


Οινικά must

Ο master of wine Γιάννης Καρακάσης μοιράζεται μαζί μας τις αγαπημένες του στάσεις στον διασημότερο αμπελώνα του κόσμου.

Το  Μπορντό  μετά το κρασί-9

Oταν σκέφτομαι το Μπορντό, μου έρχονται στο μυαλό δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η στιγμή της μύησής μου στο κρασί, που έγινε στο δημαρχείο της πόλης πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, και το δεύτερο οι εξαιρετικοί οινικοί προορισμοί του, ειδικά τα περίφημα châteaux του.

Σε μια πόλη που αναπνέει με/και για το κρασί είναι απολύτως φυσιολογικό να προσφέρεται στον ταξιδιώτη πληθώρα επιλογών, αφήνοντάς του ελεύθερο ένα υπέροχο πεδίο ανακαλύψεων. Θα συνιστούσα, ό,τι και να βάλετε στην ατζέντα σας, να κλείσετε εγκαίρως τα ραντεβού σας, αφού τα περισσότερα châteaux ακολουθούν αυτή την πρακτική. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους πράκτορες ζητώντας συγκεκριμένα tours γευσιγνωσίας.

Chαteau Lagrange

Το Lagrange είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά châteaux που θα βρείτε στο Μπορντό, και συγκεκριμένα στο χωριουδάκι του St Julien, που παραδοσιακά παράγει κλασικά, φινετσάτα, σχεδόν μεταξένια κρασιά. Επιπλέον, το κρασί του είναι από τα Grand Cru Classé της περιοχής με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, καθώς δεν απαιτεί ένα μηνιάτικο για να το αγοράσετε. Από το 1983 το Lagrange ανήκει στον γιαπωνέζικο όμιλο Suntory, που έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις τόσο στο κελάρι όσο και στο αμπέλι, βοηθώντας το château να ανέβει ποιοτικά.

Info: http://chateau-lagrange.com

Chαteau Pichon Longueville

Μέλος της πολυεθνικής ΑΧΑ, το Pichon Longueville (με «αδελφάκι» το Pichon Lalande) στο χωριουδάκι Pauillac είναι από τα πιο εμβληματικά και φωτογραφημένα châteaux της περιοχής, που παράγει αρχετυπικά δομημένα κρασιά με άφθονα αρώματα κασίς, κέδρου και καπνού. Συναρπαστικό από την είσοδο με την εντυπωσιακή λιμνούλα μέχρι τη δοκιμή εκπληκτικών κρασιών, αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη την προσοχή σας.

Info: www.pichonbaron.com

Chαteau Cheval Blanc

Προχωρώντας στη δεξιά όχθη του ποταμού Garonne, που παράγει ηδονιστικά κρασιά με βάση το Merlot και λιγότερο το Cabernet Franc, η στάση στο χωριουδάκι του St. Emilion είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Δίχως αμφιβολία, το οινοποιείο της περιοχής με τη μεγαλύτερη αίγλη είναι το Cheval Blanc, που ανήκει στον όμιλο-κολοσσό LVMH. Η μοναδικότητά του έγκειται στην παραγωγή Cabernet Franc και Merlot περίπου σε ίδια ποσοστά, γεγονός ασυνήθιστο για την περιοχή, στην οποία κυριαρχεί το Merlot. Η ποιότητα των κρασιών του είναι στα ύψη, το ίδιο και οι τιμές. Επειδή η είσοδος στο château μπορεί να σας «δυσκολέψει», επικοινωνήστε εγκαίρως μαζί τους ή αναθέστε τη συνεννόηση σε κάποιον εξειδικευμένο πράκτορα.

Πλέον, δίπλα στον παραδοσιακό πύργο έχει χτιστεί ένα υπερσύγχρονο νέο οινοποιείο με εκπληκτική θέα από την οροφή του, η οποία είναι κατασκευασμένη με φιλικές προς το περιβάλλον αρχές και έχει φυτευτεί ως κήπος. Σημειώστε ότι το Cheval Blanc είναι το κρασί γύρω από το οποίο εξελίσσεται η πλοκή της ταινίας «Πλαγίως» του Αλεξάντερ Πέην.

Info: www.chateau-cheval-blanc.com

Μη χάσετε επίσης:

Η λίστα φυσικά δεν εξαντλείται στα τρία προηγούμενα châteaux, καθώς στο Μπορντό υπάρχουν πάνω από 8.000 οινοπαραγωγοί. Μερικές ακόμα ιδέες είναι τα Château Cantemerle (www.cantemerle.com) και Troplong Mondot, που διαθέτει και εστιατόριο (www.chateau-troplong-mondot.com), και στο Sauternes τα Coutet (www.chateaucoutet.com) και Guiraud (http://chateauguiraud.fr).

Είναι αυτονόητο ότι και στο κομμάτι της γαστρονομίας υπάρχουν ασφαλώς πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Στην κατηγορία wine restaurant ξεχωρίζω το La Tupina (6, rue Porte de la monnaie, www.latupina.com) με ιστορία σχεδόν μισού αιώνα, που διαθέτει και φοβερή λίστα κρασιών.

* Ο Γιάννης Καρακάσης, MW, είναι ένας από τους 354 Masters of Wine στον κόσμο. Γράφει, συμβουλεύει και εκπαιδεύει για το κρασί. Το μπλογκ του είναι το http://karakasis.mw

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή