Το γλυκό της Δούκισσας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ανοιξιάτικος κορμός από την Ιταλία, με σοκολάτα, καφέ, αμύγδαλα και μια υποψία από γλυκό κρασί. Ανήκει στα σεμιφρέντο (τα μισοπαγωμένα δηλαδή) και είναι ένα γλυκό ιδανικό για γιορτές και καλέσματα: μπορούμε να το φτιάξουμε μέχρι και 1 εβδομάδα νωρίτερα και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη ως την ώρα που θα το σερβίρουμε.

Προετοιμασία – παρασκευή: 1 ώρα, Αναμονή: τουλάχιστον 6 ώρες

Yλικά  (για 6 – 8 μερίδες)

  • 3 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί)
  • 2 κάψουλες βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 20 γρ. κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, ελαφρώς ψημένα και χοντροσπασμένα
  • 30 γρ. σταγόνες ή φλούδες κουβερτούρας
  • 30 γρ. γλυκό κρασί (π.χ. Μοσχάτο, Μαυροδάφνη)
  • 150 γρ. καφές εσπρέσο (4 κουτ. γλυκού) – να τον έχουμε αφήσει να κρυώσει
  • 400 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ, ιταλικού τύπου (τα μακρόστενα)

Διαδικασία

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα. Μόλις γίνουν σαν αφρός, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζουμε σε φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε το σιρόπι μέσα στον κάδο του μίξερ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Μόλις δημιουργηθεί μια όχι υπερβολικά σφιχτή μαρέγκα, σταματάμε το χτύπημα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα καθαρό μπολ και πλένουμε τον κάδο του μίξερ.  

Βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας νερό και, μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε το σιρόπι στον κάδο του μίξερ μαζί με τους κρόκους. Τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή, ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε τη βανίλια και τη μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μαρίζ με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μαζεύοντας παράλληλα την κρέμα που παραμένει στα τοιχώματα.

Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μέρη. Διαλύουμε το κακάο σε 1 κουτ. σούπας βραστό νερό. Στο ένα μέρος της κρέμας ενσωματώνουμε το διαλυμένο κακάο και τα αμύγδαλα (κρατάμε μερικά για γαρνίρισμα στο τέλος), ενώ στο άλλο τις φλούδες ή τις σταγόνες σοκολάτας.

Αναμειγνύουμε τον καφέ με το κρασί σε ένα μπολ. Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και κόβουμε τα σαβουαγιάρ στις διαστάσεις της φόρμας. Τα βουτάμε ένα-ένα στο μείγμα του καφέ και ντύνουμε τη φόρμα, πρώτα τον πυθμένα και μετά τα τοιχώματα, χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.

Ρίχνουμε από πάνω τη σοκολατένια κρέμα, την ισιώνουμε με μια σπάτουλα και από πάνω απλώνουμε την κρέμα βανίλιας. Σκεπάζουμε τη λευκή κρέμα με σαβουαγιάρ που βουτάμε ένα-ένα στον καφέ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Για να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε το χαρτί. Κοσκινίζουμε από πάνω κακάο και σκορπίζουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιρούνι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή