Απεργιακό μέτωπο κατά των νέων μέτρων

Απεργιακό μέτωπο κατά των νέων μέτρων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου,, ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η λειτουργία τους, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς οι μικρομεσαίοι έμποροι και εμποροϋπάλληλοι κήρυξαν πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ αντιδρούν για την ενδεχόμενη ρύθμιση που θα επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, αναγγέλλοντας  πως θα προβαίνουν σε κλείσιμο των καταστημάτων κάθε μία από τις επόμενες Κυριακές που σήμερα επιτρέπεται να ανοίγουν για κάθε Κυριακή που θα προστεθεί με τη νέα ρύθμιση. 

Στο μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την ερχόμενη Τρίτη 16/05/2017 και Τετάρτη 17/05/2017, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση, την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Μαΐου και τελειώνει στις 24:00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17 Μαΐου.

Ορισμένα από τα βασικότερα αιτήματα που θέτει η ΠΝΟ είναι η επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτικών στο προ των τριών μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων, η αυτοτέλεια του ΝΑΤ, η αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, η ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας στις διεθνείς γραμμές και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2016 στις κατηγορίες πλοίων που εκκρεμούν.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσει 24ωρη Γενική Απεργία και η ΓΣΕΕ, η οποία αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον η ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Εντούτοις, η ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης  ενδέχεται να τροποποιηθεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση επισπεύσει τις διαδικασίες κατάθεσης των μέτρων στη βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή