Κάτω από τον πήχυ τα έσοδα από λαθρεμπόριο και λίστες

Κάτω από τον πήχυ τα έσοδα από λαθρεμπόριο και λίστες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά χαμηλά, «αποκαρδιωτικά» χαρακτηρίζονται στη Βουλή, είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών-κρατικών ενεργειών για την είσπραξη βεβαιωμένων χρηματικών ποσών, είτε από υποθέσεις φοροδιαφυγής (περιπτώσεις με τις κατά καιρούς «λίστες» καταθετών στο εξωτερικό), είτε από υποθέσεις λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μετά από ερώτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη, από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ύψους 555.685.564,24 όπως προέκυψαν από τον έλεγχο λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, από εμβάσματα και εξωχώριες εταιρείες, εισπράχθηκαν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, για υποθέσεις λαθρεμπορίου (καπνικών, πετρελαιοειδών και αλκοολούχων), από τα περίπου 611 εκατομμύρια ευρώ βεβαιωθέντα κατά την διετία 2015-2016, εισπράχθηκαν κάτι περισσότερο από 31 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ερωτών βουλευτής και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικ.Κακλαμάνης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων επισημαίνει πως από τα στοιχεία αυτά του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται «μεγάλη απόκκλιση συγκριτικώς με εκείνα τα οποία ο πρωθυπουργός είχε επικαλεστεί προσφάτως μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Κακλαμάνης υπενθυμίζει πως ο κ. Τσίπρας είχε πει στη Βουλή πως «από τις λίστες, από τους ελέγχους στις offshore, στα εμβάσματα εξωτερικού, στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που κατέχουν μεγάλο πλούτο, υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», ενώ πως από το λαθρεμπόριο καπνικών «μόνο το 2016 πήγαμε στα 557 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία». Οπως φαίνεται από τις έγγραφες απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο για το 2016 και για το σύνολο των υποθέσεων λαθρεμπορίου (και καπνικά και πετρελαιοειδή και αλκοολούχα, δηλαδή) εισπράχθηκαν, με άλλα λόγια μπήκαν στα δημόσια ταμεία, μόνο 7.854.964,96 ευρώ.

Κάτω από τον πήχυ τα έσοδα από λαθρεμπόριο και λίστες-1

 

Κάτω από τον πήχυ τα έσοδα από λαθρεμπόριο και λίστες-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή