Οι καθυστερήσεις «στοιχειώνουν» την ανάπτυξη στο Ελληνικό

Οι καθυστερήσεις «στοιχειώνουν» την ανάπτυξη στο Ελληνικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε χθες την απόφαση για αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της επανεξέτασης τριών κτιρίων του Ελληνικού ως διατηρητέων μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την «Καθημερινή», η παράδοση της έκτασης στον επενδυτή έχει ξεφύγει από κάθε χρονοδιάγραμμα.

Διατυπώνονται έτσι σοβαρές ανησυχίες κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος για ολοκλήρωση της συναλλαγής και παράδοσης της έκτασης έως τον Σεπτέμβριο. Στόχος που βρίσκεται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις άμεσες εκκρεμότητες βρίσκονται η χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης από το δασαρχείο Πειραιά πως δεν υπάρχει… δάσος αλλά και η άρση της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόθεση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει ως χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος την έκταση. Ολα αυτά παρά το γεγονός πως κυρώθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τη Βουλή και η αρχική και η τροποποιητική σύμβαση για το Ελληνικό. Αυτό άλλωστε δεν εμπόδισε νωρίτερα φέτος 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισαν να ζητούν να οριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού.

Παράλληλα και ενώ το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) έχει υποβληθεί από τον επενδυτή στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να κατατεθεί επισήμως στην Ελληνικό Α.Ε. ώστε από εκεί να πάρει την άγουσα για να γίνει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα πολεοδομηθεί η περιοχή. Διότι απαιτείται η προαναφερθείσα συμπερίληψη της δασικής και αρχαιολογικής μελέτης. Σημειώνεται πως για το αρχαιολογικό ζήτημα, η υπάρχουσα νομοθεσία εκτιμάται ευρέως πως καλύπτει και τις πιο απαιτητικές αξιώσεις προστασίας οιουδήποτε τυχόν ευρήματος και ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να διευκολύνει και να χρηματοδοτήσει την επίβλεψη των έργων.

Οταν και εφόσον αυτά επιλυθούν, τότε το ΣΟΑ του Ελληνικού θα μπορεί να υποβληθεί πλήρες στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε., την εταιρεία ειδικού σκοπού που αγοράζει ο επενδυτής και η οποία κατέχει την έκταση. Η Ελληνικό Α.Ε. με τη σειρά της θα πρέπει να προωθήσει το ΣΟΑ στο Γραφείο Ελληνικού του υπουργείου Οικονομικών (το οποίο έχει συσταθεί αλλά δεν έχει πλήρως στελεχωθεί), προκειμένου να συντονίσει όλους τους αρμόδιους φορείς για το αδειοδοτικό έργο. Αφού συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων και ενσωματωθούν, το ΣΟΑ θα υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), που απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και είναι το αρμόδιο όργανο που προωθεί τα σχέδια αυτά προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και κατόπιν στην Προεδρεία της Δημοκρατίας για να υπογραφούν τα σχετικά διατάγματα. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για καζίνο, να εκκενωθεί η έκταση απο τους χρήστες όπως το αμαξοστάσιο των ΟΣΥ αλλά και από τους περίπου 1.200 πρόσφυγες που έχουν μείνει ξεχασμένοι εκεί. Ολα αυτά έως τον Σεπτέμβριο. Η σύμβαση βέβαια είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2014…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή