Παραιτείται το φθινόπωρο ο πρίγκιπας Φίλιππος

Παραιτείται το φθινόπωρο ο πρίγκιπας Φίλιππος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Από τα επίσημα καθήκοντά του θα παραιτηθεί το φθινόπωρο ο 95χρονος σύζυγος του βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, στην οποία επισημαίνεται ότι ο ρόλος της βασίλισσας θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ο ιδιόρρυθμος και λεκτικά ασυγκράτητος Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στην Κέρκυρα, στο ανάκτορο του Μον Ρεπό, ως ο πολυαναμενόμενος γιος –ύστερα από τέσσερις κόρες– του πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφού του βασιλέα Κωνσταντίνου, και της Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Η γέννησή του καταγράφηκε στο ληξιαρχείο του νησιού με το βαπτιστικό του όνομα, με τον Φίλιππο να βρίσκεται στην έκτη θέση της διαδοχής για τον θρόνο της Ελλάδας.

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, δεν είδε τον γιο του επί πολλούς μήνες μετά τη γέννησή του. Ο υποστράτηγος πρίγκιπας Ανδρέας είχε αναλάβει τη διοίκηση μεραρχίας στη Μικρασιατική Εκστρατεία, εγκαταλείποντας την Αθήνα για τη Σμύρνη μία ημέρα πριν από τη γέννηση του γιου του. Η ήττα του εκστρατευτικού σώματος οδήγησε τον πρίγκιπα Ανδρέα ενώπιον στρατοδικείου, ο οποίος απέφυγε την ποινή του θανάτου χάρη στην παρέμβαση Βρετανού διπλωμάτη. Ο Φίλιππος και οι αδελφές του εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να εγκατασταθούν στο Παρίσι, προσκεκλημένοι της Μαρίας Βοναπάρτη και του θείου του, πρίγκιπα Γεωργίου. Η ψυχαναλύτρια, φίλη του Φρόιντ και γνωστή «μποέμ» Μαρία Βοναπάρτη, επηρεάζει βαθιά τον μικρό Φίλιππο, μεταδίδοντάς του την ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ της. Το ζευγάρι Γεωργίου και Μαρίας Βοναπάρτη ζει χωριστά, με τον Γεώργιο να απολαμβάνει τον έρωτά του με τον θείο του, Βάλντεμαρ, και τη Μαρία να απολαμβάνει σειρά ερωτικών περιπετειών.

Το 1938, η πριγκίπισσα Αλίκη κλείνεται σε ψυχιατρείο και ο Φίλιππος στέλνεται σε οικοτροφείο στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Εκεί, οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως χαριτωμένο, χαρισματικό και απλό.

Για τις λεκτικές του γκάφες θα μείνει, όμως, στις μνήμες ο Φίλιππος. «Εγώ τι είμαι, αμοιβάδα;» ρώτησε ο Φίλιππος, όταν ο εγγονός του Ουίλιαμ αποφάσισε ότι τα παιδιά του με την Κέιτ Μίντλετον θα λάβουν το επίθετο Ουίνδσορ, αντί του δικού του, που είναι Μαουντμπάτεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή