Κατάργηση Obamacare ψήφισε η Βουλή

Κατάργηση Obamacare ψήφισε η Βουλή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής αναστολής της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην υγειονομική περίθαλψη (Obamacare) πραγματοποίησε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίζοντας με μικρή πλειοψηφία υπέρ της ακύρωσης του νόμου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Τραμπ υπέστη οδυνηρή ήττα, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την πρώτη προσπάθεια ανατροπής του Obamacare, λόγω της ανταρσίας ικανού αριθμού βουλευτών της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. Αυτή τη φορά, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγαγε την πρώτη νίκη του στο Καπιτώλιο. Το τελευταίο διάστημα, ο Αμερικανός πρόεδρος αποδύθηκε σε εντατική εκστρατεία πειθούς προς τους βουλευτές του και κατάφερε να μεταπείσει πολλούς εκ των ανταρτών, τόσο από τη μετριοπαθή όσο και από τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και θετικό για τον Τραμπ, υπήρξε οριακό, με 217 ψήφους υπέρ και 213 κατά.

Η μεταρρύθμιση Ομπάμα εξασφάλισε υγειονομική κάλυψη σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς που ήταν μέχρι τότε ανασφάλιστοι, αλλά οι αντίπαλοί της υποστηρίζουν ότι αυξήθηκε κατά πολύ το κόστος που επιβαρύνει τους φορολογουμένους. Αρκετοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν ότι η άρση του Obamacare θα αφήσει πολλούς Αμερικανούς χωρίς περίθαλψη, κάτι που θα μπορούσε να τους στοιχίσει ακριβά στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, το 2018. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών τους, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε τροποποιήσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση σε άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, κάτι που δεν αρέσει, ωστόσο, στους «ιέρακες» της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί την πόλη του, τη Νέα Υόρκη, πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο. Στη διάρκεια της παραμονής του, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, με τη Βόρεια Κορέα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας.

Περιοδεία

Τις επόμενες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει την πρώτη περιοδεία του στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη της προεδρίας. Οπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, θα επισκεφθεί το Ισραήλ, το Βατικανό, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, και τη Σαουδική Αραβία, ενώ στη συνέχεια θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, και στην ομάδα του G7, στη Σικελία.

Τέλος, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Ρεξ Τίλερσον, θα συναντηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες για να προετοιμάσουν τη συνάντηση κορυφής Πούτιν – Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, στο Αμβούργο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή