Καμία περαιτέρω αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων

Καμία περαιτέρω αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «τροχιά» βρίσκεται ήδη η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση «μονιμοποίηση» συμβασιούχων, καθώς στο νέο κείμενο του μνημονίου καταγράφεται το γενικό πλαίσιο υπό το οποίο θα υλοποιηθεί η διαδικασία.

Το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι καλύπτει μικρό μέρος του κειμένου της νέας συμφωνίας, απασχόλησε εκτενώς τις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς, οι οποίοι (σ.σ. ιδιαίτερα το ΔΝΤ) εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο από την αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων όσο και από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επικείμενη μονιμοποίησή τους.

Τελικώς, όπως προκύπτει από τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει στον μέσο όρο του 2016, καθώς και ότι η εξαγγελθείσα μονιμοποίηση περίπου 30.000 υπαλλήλων θα γίνει υπό προϋποθέσεις οι οποίες διαμορφώνουν επί της ουσίας και το θεσμικό πλαίσιο που θα καταρτιστεί.

Στο νέο κείμενο του μνημονίου προβλέπεται η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, με την επισήμανση ότι οποιαδήποτε μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου θα πρέπει να περιέλθει στις διαδικασίες του.

Παράλληλα, η μετατροπή των συμβάσεων θα μπορεί να γίνει μόνο για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί.

Στον ανώτατο αριθμό των συμβασιούχων δεν θα προσμετρώνται αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες σχετικές με το προσφυγικό, αλλά και αυτοί που σχετίζονται με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

Σε τεχνικό επίπεδο επίσης αποφασίστηκε ότι οι συμβασιούχοι οι οποίοι επιστρέφουν στις εργασίες τους με δικαστικές αποφάσεις δεν θα προσμετρώνται στην αναλογία 1/4, που διέπει τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2017.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το αν οι συμβασιούχοι, εκτός αυτών που επανέρχονται με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, θα εμπίπτουν στον κανόνα 1/4.

«Oριστική λύση»

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, είναι να δώσει «οριστική λύση» στο θέμα των συμβασιούχων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαΐου. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση, προκειμένου να μειώσει τις «απώλειες» που μετρά ήδη εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκείται επί του θέματος.

Επί του πρακτέου, ως επικρατέστερο σενάριο φέρεται η κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων, όπως είναι οι καθαρίστριες, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς.

Ετερη πιθανή διαδικασία είναι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και εν συνεχεία η προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ.

Απαραίτητα, πάντως, για τις οποίες νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διαδικασία «χαρτογράφησης» των συμβασιούχων που ήδη τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλευρά των δανειστών έθεσε χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της «χαρτογράφησης» μέχρι τις αρχές Ιουνίου και ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί πόσοι συμβασιούχοι απασχολούνται, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, καθώς και να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή