Συρία: Οι αντάρτες απορρίπτουν την πρόταση της Ρωσίας για ασφαλείς ζώνες

Συρία: Οι αντάρτες απορρίπτουν την πρόταση της Ρωσίας για ασφαλείς ζώνες

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας απέρριψε χθες ένα ρωσικό σχέδιο για ασφαλείς ζώνες στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς το ως απειλή στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, και είπε επίσης ότι δεν θα αναγνωρίσει το Ιράν ως εγγυήτρια δύναμη οποιουδήποτε σχεδίου κατάπαυσης πυρός.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, και το Ιράν, που υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, συμφώνησαν νωρίτερα χθες στη ρωσική πρόταση για «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, μία κίνηση που χαιρετίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλουμε τη Συρία να διατηρήσει την ακεραιότητά της», είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Οσάμα Αμπού Ζάιντ αφότου η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο δημιουργίας ασφαλών ζωνών. Οι τρείς χώρες διοργανώνουν διαβουλεύσεις στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με σκοπό την κατάπαυση της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία.

«Είμαστε εναντίον του διαμελισμού της Συρίας. Όσον αφορά τις συμφωνίες, δεν συμμετέχουμε στη συμφωνία αυτή και ασφαλώς ποτέ δεν θα την υποστηρίξουμε όσο το Ιράν αποκαλείται εγγυήτρια χώρα», είπε ο Αμπού Ζάιντ.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «ένα τεράστιο χάσμα» μεταξύ των υποσχέσεων της Ρωσίας, η οποία επενέβη στρατιωτικά υπέρ του Άσαντ το 2015 και τον βοήθησε να αποκτήσει ξανά «το πάνω χέρι» στον εμφύλιο.

«Έχουμε ήδη μια συμφωνία στα χέρια μας, γιατί δεν εφαρμόζεται;» είπε, αναφερόμενος σε μια συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο η οποία αγνοήθηκε στο έδαφος. «Γιατί μεταπηδάμε τώρα σε ασφαλείς ζώνες;» ρώτησε.

«Η Ρωσία δεν ήταν ικανή ή δεν θέλει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις που δίνει, και αυτό είναι θεμελιώδες πρόβλημα», τόνισε.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δεν δημοσιοποίησαν το μνημόνιο άμεσα, διατηρώντας μια ασάφεια ως προς τις λεπτομέρειές του. Οι ασφαλείς ζώνες όμως πρόκειτο να αποτελέσουν εδάφη χωρίς συρράξεις ώστε να επεκταθεί μια εκεχειρία, και θα επιτηρούνταν από ξένες δυνάμεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) εξέφρασε σε δήλωσή του την αμφιβολία του για την συμμετοχή του Ιράν ως εγγυήτριας δύναμης της συμφωνίας και για τις επιδόσεις της Δαμασκού σε προηγούμενες συμφωνίες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δήλωσή του ότι η πρόταση είναι ενθαρρυντική αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει «να βελτιώνει πραγματικά τις ζωές των Σύρων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, είπε κατά τη διάρκεια μιάς επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα του υποστηρίζει τη δημιουργία ασφαλών ζωνών αλλά ότι θέλει να δει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ είπε ότι υπό την πρόταση αυτή η Ρωσία μπορεί να στείλει παρατηρητές στις ασφαλείς ζώνες. Είπε ότι εάν συμφωνούσαν το Ιράν και οι Τουρκία, θα μπορούσαν να προσκληθούν ανεξάρτητοι παρατηρητές.

 

Μόσχα:  «Ο συνασπισμός δεν θα επιχειρεί μέσα στις ζώνες αποκλιμάκωσης»

 

 

 

Τα αεροπλάνα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού δεν θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης.

«Κατηγορηματικά δεν προβλέπονται επιχειρήσεις της αεροπορίας μέσα στις ζώνες αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού. Είτε υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση είτε όχι. Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία.

«Οι μοναδικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να διεξάγονται από τα αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού θα είναι αυτές που θα έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, υιοθέτησαν χθες Πέμπτη στην Αστάνα ένα ρωσικό σχέδιο για την εμπόλεμη Συρία που έχει στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να εγκαθιδρυθεί μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές.

Στα εν λόγω εδάφη θα επιβληθεί και απαγόρευση των πτήσεων, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει καμιά στρατιωτική δραστηριότητα σ' αυτές τις ζώνες», σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην παράρτημα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, θα συνεχισθεί παρά την ενδεχόμενη δημιουργία τέτοιων ζωνών.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν χθες με μεγάλες επιφυλάξεις αυτή τη συμφωνία, αναφέροντας σε ανακοίνωση πως «υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε αληθινά να μειώσει τη βία στη Συρία».

 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή