Γερμανία: Η Aριστερά πέρασε την «Εναλλακτική»

Γερμανία: Η Aριστερά πέρασε την «Εναλλακτική»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο, η γερμανική Αριστερά ανεβαίνει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, που καταγράφει διαρκή μείωση της επιρροής της ακροδεξιάς AfD. Το ξεφούσκωμα της AfD αναμένεται να συνεχιστεί στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, όπου παλεύει με το φράγμα του 5% για την είσοδο στην τοπική Βουλή.

Αντιθέτως, η Αριστερά επωφελείται από τις εξελίξεις στο στρατόπεδο της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς έχει κοπάσει ο ενθουσιασμός για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς.

Η δημοσκόπηση του Insa καταγράφει νέα πτώση, 1,5 μονάδας, για τους Σοσιαλδημοκράτες, τοποθετώντας τους στο 28,5%, αντί 34% των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ. Αν τα ευρήματα αυτά εκφραστούν στις κάλπες του Σεπτεμβρίου, η μοναδική επιλογή διακυβέρνησης για τη Γερμανία θα είναι η συνέχιση του παρόντος μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

Περισσότερα για τις διαθέσεις του γερμανικού εκλογικού σώματος θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς δύο Κυριακές, με τις εκλογές στα κρατίδια Σλέσβιχ Χόλσταϊν και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, των οποίων ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά το 1/4 του πληθυσμού της χώρας.

«Η κορυφή για τους Σοσιαλδημοκράτες έχει παρέλθει γιατί έχει περάσει η λάμψη του καινούργιου», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νόιγκεμπαουερ. «Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, είναι σημαντικό για το κόμμα ένα αποτέλεσμα που να δηλώνει ότι η ώθηση που έδωσε ο Σουλτς εξακολουθεί να είναι αισθητή και θα παραμείνει αισθητή ώς τις βουλευτικές εκλογές».

«Λίγοι πολιτικοί κατάφεραν να διαψεύσουν τόσες προσδοκίες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», υποστήριξε για τον Σουλτς η επικεφαλής της Αριστεράς Ζάρα Βάγκεκνεχτ. «Ο Σουλτς ξεκίνησε καλά, επικρίνοντας την Agenda 2010 (τις περικοπές στο κοινωνικό κράτος) και τον μεγάλο συνασπισμό και αποδείχθηκε υποψήφιος της ίδιας πολιτικής», προσέθεσε. Επισήμως, ο Σουλτς εξακολουθεί να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συγκυβέρνησης με την Αριστερά και τους Πρασίνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή