Η Β. Κορέα επικρίνει την κινεζική εξωτερική πολιτική

Η Β. Κορέα επικρίνει την κινεζική εξωτερική πολιτική

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Σπάνια δημόσια κριτική στην κινεζική εξωτερική πολιτική άσκησε χθες η Βόρεια Κορέα, μέσω άρθρου το οποίο αναφέρει ότι τα «παρακινδυνευμένα σχόλια» γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ δοκιμάζουν την υπομονή της Βόρειας Κορέας και θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, έχει αναστείλει τις εισαγωγές βορειοκορεατικού άνθρακα στις αρχές του χρόνου, υπακούοντας στις νέες κυρώσεις από μέρους του ΟΗΕ εις βάρος του απομονωμένου σταλινικού καθεστώτος, καλώντας την Πιονγιάνγκ να διακόψει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, με τα κινεζικά ΜΜΕ να ασκούν συχνά κριτική στην τάση της Βόρειας Κορέας.

Το χθεσινό δημοσίευμα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου του Βορρά αναφέρει ότι «η Κίνα προβαίνει καθημερινά σε σειρά παράλογων και παρακινδυνευμένων σχολίων, δυσχεραίνοντας την ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση».

Ερωτηθείς χθες για το επίμαχο δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ είπε ότι θέση του Πεκίνου παραμένει «η ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων και φιλικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα».

Το βορειοκορεατικό δημοσίευμα επικρίνει, επίσης, τα σχόλια κινεζικών ΜΜΕ, τα οποία «μεταθέτουν στην Πιονγιάνγκ την ευθύνη της όξυνσης στις διμερείς σχέσεις και εγείρουν σαθρές δικαιολογίες για την ποταπή στάση του Πεκίνου, το οποίο χορεύει στον ρυθμό των ΗΠΑ. Η Κίνα πρέπει να πάψει να δοκιμάζει την υπομονή της Βόρειας Κορέας και θα έκανε καλά να σκεφτεί τις σοβαρές συνέπειες της παρακινδυνευμένης πολιτικής υποβάθμισης των σινοκορεατικών σχέσεων».

Δυσαρέσκεια

Νοτιοκορεάτες αναλυτές εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια της Πιονγιάνγκ με το Πεκίνο βρίσκεται στο «σημείο βρασμού», με τη Βόρεια Κορέα να ακολουθεί πολιτική απομάκρυνσης από την Κίνα και προσέγγισης με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή