Επιστροφή 1,9 δισ. στους πολίτες ζητεί η Γεννηματά

Επιστροφή 1,9 δισ. στους πολίτες ζητεί η Γεννηματά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες και, σε κάθε περίπτωση, πριν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή για ψήφιση τα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει στη Βουλή τη δική της πρόταση νόμου, που αφορά την «επιστροφή» 1,9 δισ. ευρώ στους πολίτες, ποσό από το πλεόνασμα που προέκυψε από την υπεραπόδοση εσόδων για το 2016. Χθες, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε σφόδρα στην κυβέρνηση, με επίκεντρο το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού επιβάλλουν τον σεβασμό όλων». Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που προβλέπεται από το ισχύον μνημόνιο και η οποία αφορά την απόδοση στην κοινωνία και την οικονομία των πλέον των στόχων χρημάτων που εισέπραξε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Παράλληλα, επιτέθηκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της πρότασης του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να επιστρέψει η κυβέρνηση μέρος του υπερπλεονάσματος στους πολίτες με τη μορφή μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ και με άλλες φοροελαφρύνσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που τον Δεκέμβριο δεν ψήφισαν το εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο», τόνισε.

Ελλειψη σχεδίου

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που παρέθεσε, «η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους Ελληνες πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ, περίπου 1% του ΑΕΠ». Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπέδειξε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017 «αν υπάρχει πολιτική βούληση και όχι μικροκομματικές στοχεύσεις», όπως σημείωσε. Οσον αφορά την κατανομή αυτού του ποσού, φρόντισε να αποδώσει στον πρωθυπουργό παντελή έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία και, ακολούθως, ανέλυσε την πρόταση της ΔΗΣΥ. Να κατευθυνθούν, δηλαδή, τα χρήματα αυτά κατά προτεραιότητα στην ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη 200.000 ανέργων μέσω της κάλυψης των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και στην εστίαση και να ενισχυθούν οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας.

Στη ΔΗΣΥ το αμέσως επόμενο διάστημα θα εστιάσουν στην προώθηση του προγράμματος «Ελλάδα», που αφορά την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ αναμένεται η κ. Γεννηματά να πραγματοποιήσει εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή