Τσίπρας: Ισορροπημένη η συμφωνία

Τσίπρας: Ισορροπημένη η συμφωνία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατριωτισμός, καθήκον, αριστερή ιδεολογία: όλα επιστρατεύθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να αιτιολογήσει τη συμφωνία της κυβέρνησής του σε μια νέα δέσμη επώδυνων μέτρων. Κατά τον πρωθυπουργό, «το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον» είναι η απεμπλοκή από το μνημονιακό καθεστώς. Και με βάση όλα αυτά, η κυβέρνηση και ο ίδιος συναίνεσαν σε ένα νέο πλέγμα μέτρων –τα οποία ωστόσο εκτείνονται πέραν της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος– που έχει χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μια κατάσταση παράτασης του μνημονιακού περιβάλλοντος. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους υπουργούς του και προφανώς θέλοντας να απαντήσει στις αιχμές ότι η κυβέρνησή του τείνει να ταυτιστεί με μνημονιακές επιλογές, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» και ότι «η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε». Την υπερασπίσθηκε, βεβαίως, ως ισορροπημένη και βιώσιμη, στάθηκε ιδιαίτερα στα αντίμετρα που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ενώ και για τα μέτρα έκανε αναφορά σε ένα «ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει, όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, να στριμώξει την αντιπολίτευση στη Βουλή, να μεταφέρει την πίεση από τους δικούς της βουλευτές, που εισπράττουν επικρίσεις γιατί ψηφίζουν τα μέτρα, στους βουλευτές των άλλων κομμάτων, που δεν θα ψηφίσουν τα αντίμετρα. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε χθες ότι τα αντίμετρα θα έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο, πιθανότατα το κάθε μέτρο σε άρθρο μόνο του, προκειμένου να αποτυπωθεί στην ψηφοφορία η άρνηση για ψήφιση των λεγόμενων «θετικών» μέτρων.

Ο πρωθυπουργός, εν αναμονή των αποφάσεων των εταίρων για το θέμα του χρέους, επανέλαβε ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν θα εφαρμοσθούν τα μέτρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Και οριοθέτησε το κλείσιμο της αξιολόγησης ως το κλείσιμο ενός κύκλου για τον κυβερνητικό βίο, στη διάρκεια του οποίου «χρόνος και φαιά ουσία» αφιερώθηκαν εκεί, με αποτέλεσμα να μην ξεδιπλώσει η κυβέρνηση στο έπακρον τις ικανότητές της. Πλέον, όμως, «δεν υπάρχει για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και, κλείνοντας το μάτι σε υπουργούς και βουλευτές για την επαύριο, μίλησε για σχεδιασμό εξαετίας, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει και δεν πρέπει να πτοούνται τα στελέχη της από τις τακτικές υποχωρήσεις και αναδιπλώσεις.

Προτεραιότητες

Ως προτεραιότητες της κυβέρνησης έθεσε την καταπολέμηση της ανεργίας με δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, με τον ίδιο να τίθεται επικεφαλής στην προσπάθεια αυτή, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, τέλος, τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και επισήμως τον κύκλο επισκέψεών του στα υπουργεία, για την ενεργοποίηση της νέας περιόδου διακυβέρνησης της χώρας, με όλον τον χρόνο και τη φαιά ουσία των κυβερνητικών στελεχών να αφιερώνονται σε αυτόν τον σκοπό. Σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να μιλήσει σήμερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στους οποίους θα αναπτύξει το αφήγημα υπεράσπισης, κατά πρώτον, της «ισορροπημένης και βιώσιμης συμφωνίας» και τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας, της περιόδου ανέφελης και ανεμπόδιστης άσκησης πολιτικής. Στόχος, να απαντηθούν οι όποιοι ενδοιασμοί –αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχουν– ενώπιον της έλευσης των νέων μέτρων στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή