Φοροεισπρακτικά τα μέτρα, λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

Φοροεισπρακτικά τα μέτρα, λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που θα επιφέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης εκφράζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σχολιάζοντας τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο, τονίζει ότι είναι «καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά» και θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε να υιοθετήσει «φίλτρα» για την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, όπως η προϋπόθεση αυτά να κυκλοφορούν σε εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., να αποζημιώνονται σε έξι από αυτά, εκ των οποίων τα τρία να διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Επίσης, πρόκειται να εφαρμόσει ενοποιημένο rebate όγκου (υποχρεωτική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ), με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα καινοτόμα φάρμακα που θα εισέρχονται στη θετική λίστα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, «τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback (σ.σ. μηχανισμός αυτόματης επιστροφής στον ΕΟΠΥΥ του ποσού που υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα) κατά 30%, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Ελληνες ασθενείς. Επιπλέον, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Εξαντλούν, τέλος, τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος του φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης». Ο ΣΦΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τον κλάδο πριν από την κατάθεση του σχετικού πολυνομοσχεδίου και μετά, για τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου «να διασφαλιστεί το όφελος των Ελλήνων ασθενών και η βιωσιμότητα του κλάδου και τους συστήματος Υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή