Ξανθός: Συντονισμός για απαγόρευση καπνίσματος

Ξανθός: Συντονισμός για απαγόρευση καπνίσματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διπλή διαπίστωση εκείνου το οποίο άπαντες βιώνουν στη χώρα, δηλαδή ότι ο νόμος για την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους δεν εφαρμόζεται και ότι είναι περίπου ανύπαρκτος ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, προέβη χθες από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλλοντας νέα έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου με ειδικό αντικείμενο τον συντονισμό των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Εχετε δίκιο να λέτε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται», είπε ο κ. Ξανθός με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτα και την ειδικότερη επισήμανση του ερωτώντος ότι ίδιες ήταν οι «διαπιστώσεις» και στην προ έτους ανάλογη ερώτησή του. «Η εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας που μάλλον με τον πιο ακραίο τρόπο από όλες τις άλλες δεν εφαρμόζει αυτήν τη νομοθεσία, όταν τριτοκοσμικού επιπέδου γείτονές μας το έχουν καταφέρει, πραγματικά δεν μας αξίζει και σαν πολιτικό σύστημα, σαν επιστημονική κοινότητα, σαν επαγγελματίες υγείας, αλλά και σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», προσέθεσε ο κ. Ξανθός.

«Πολύ φοβάμαι ότι η μόνη συνεισφορά της κυβέρνησης αυτής εναντίον της κουλτούρας παραβατικότητας, τουλάχιστον για το κάπνισμα, είναι η εικόνα του κ. Πολάκη στο υπουργείο να καπνίζει και του κ. Μουζάλα –για να μην αδικώ τον κ. Πολάκη– να καπνίζει on camera σε press conference», σχολίασε ο κ. Μπαργιώτας.

«Θα κάνουμε το πρώτο βήμα και θα είναι η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Το σήμα που θέλουμε να στείλουμε από αυτήν τη συζήτηση είναι ότι ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή των Ελλήνων αναζητούν μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής και όχι νόμους οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας συντονισμός και μια υπέρβαση των αδρανειών της δημόσιας διοίκησης και των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, για να μπορέσουμε να δώσουμε το σήμα στον κόσμο ότι κάτι αρχίζει να κινείται και ότι σιγά σιγά ξεπερνάμε την περίοδο της πλήρους ασυδοσίας και ατιμωρησίας», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

«Είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να λέει ότι εφαρμόζονται οι νόμοι», σχολίασε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Βαρεμένος. «Η αλήθεια είναι αυτή, ότι πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος για την εφαρμογή των κειμένων νόμων. Το είπε ο Εμμανουήλ Ροΐδης το 1878. Δεν έχουμε σωσμό από τότε», έκλεισε τη συζήτηση ο κ. Μπαργιώτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή