Καθαρή επικράτηση του Μακρόν

Καθαρή επικράτηση του Μακρόν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο της χαρτί έπαιξε και, κατά κοινή ομολογία, έχασε η Μαρίν Λεπέν στην ασυνήθιστα βίαιη τηλεοπτική της αναμέτρηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τέσσερις μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, το 63% των 15 εκατ. πολιτών που παρακολούθησαν την αναμέτρηση βρήκαν πιο πειστικό τον κεντρώο υποψήφιο, ο οποίος προηγείται κατά 20 τουλάχιστον μονάδες της αντιπάλου του σε όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις.

Το γαλλικό χρηματιστήριο χαιρέτισε, με αισθητή άνοδο, την έκβαση της προχθεσινής αναμέτρησης, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου άνοιξε τη συζήτηση, που κράτησε 2,5 ώρες, με μια βιτριολική επίθεση εναντίον του Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε «εκπρόσωπο της άγριας παγκοσμιοποίησης» και του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο, η εμφανής προσπάθειά της να εκνευρίσει τον Μακρόν και να τον εμφανίσει ανώριμο για την προεδρία εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, καθώς ο κεντρώος πολιτικός διατήρησε την ψυχραιμία του.

Η κ. Λεπέν απέτυχε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα δύο κεντρικά ζητήματα του οικονομικού της προγράμματος: τη χρηματοδότηση των φιλολαϊκών μέτρων που υπόσχεται στους ψηφοφόρους και τους κινδύνους της εξόδου από την Ευρωζώνη. Περισσότερο διαβασμένη εμφανίστηκε στα προσφιλή της θέματα περί μετανάστευσης και τρομοκρατίας, ενώ σε μια αποστροφή της υποστήριξε ότι «σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία θα κυβερνάται στο εξής από μία γυναίκα. Είτε από εμένα είτε από την κ. Μέρκελ».

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση είχε τη συνέχειά της στα δικαστήρια. Ο γενικός εισαγγελέας άνοιξε έρευνα ύστερα από προσφυγή του Εμανουέλ Μακρόν για τη διάδοση, μέσω Διαδικτύου, αστήρικτων ισχυρισμών περί κρυφών λογαριασμών του στις Μπαχάμες. Στις φήμες αυτές αναφέρθηκε και η Μαρίν Λεπέν στη διάρκεια της τηλεοπτικής μονομαχίας, αν και χθες υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι δεν τις υιοθετεί. Την υποστήριξή του προς τον Μακρόν εξέφρασε χθες και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο κεντρώος πολιτικός «υπερασπίζεται τις φιλελεύθερες αξίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή