Εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ εξετάζουν μετακόμιση στο Μεξικό

Εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ εξετάζουν μετακόμιση στο Μεξικό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να περιορίσει τις προσλήψεις εξειδικευμένων ξένων εργαζομένων από αμερικανικές εταιρείες και γι’ αυτό επανεξετάζει το καθεστώς ταχείας χορήγησης βίζας. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που προσλαμβάνουν εξειδικευμένους μηχανικούς πληροφορικής από την Ινδία, την Κολομβία ή το Μεξικό, σκέπτονται να αλλάξουν στρατηγική. Για παράδειγμα, σκέπτονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Μεξικό ή να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των Financial Times και Washington Post. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων.

Επιχειρηματική κινητικότητα

Η Infosys, η ινδική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας με καθεστώς υπεργολαβίας, έφερε τους περισσότερους ξένους εργαζομένους στις ΗΠΑ από το 2010 έως το 2014 με το καθεστώς ταχείας χορήγησης βίζας.

Τα στοιχεία συγκέντρωσε ο Ρόνιλ Χάιρα, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ και παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναφέρουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, η Infosys προσέλαβε περισσότερα από 30.000 άτομα, ενώ περισσότερα από 25.000 άτομα προσκάλεσαν στις ΗΠΑ για εργασία οι εταιρείες Cognizant Tech Solutions, Tata Consulting Services και Wipro.

Ανησυχώντας ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την ίδια πολιτική, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες σκέπτονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον Καναδά, σύμφωνα με τους FT. Aλλες επιλέγουν το Μεξικό λόγω εγγύτητας, χαμηλότερου εργατικού κόστους, καλής γνώσης των αγγλικών και υψηλής εξειδίκευσης.

Στο Μεξικό ο κλάδος υπηρεσιών πληροφορικής έφθασε σε αξία τα 20 δισ. δολάρια πέρυσι και θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη τον αντίστοιχο στην Ινδία, με ετήσιο ρυθμό 15%. Η εταιρεία ArkusNexus επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέραν του αμερικανικού εδάφους στην πόλη Τιχουάνα της μεξικανικής πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια, ενώ η ελβετική Luxoft θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στο Μεξικό.

Στην Γκουανταλαχάρα, την πρωτεύουσα της μεξικανικής πολιτείας Χαλίσκο, oι ινδικές εταιρείες Infosys και HCL ενίσχυσαν την παρουσία τους, η IBM είναι επιχειρηματικά παρούσα εδώ και 90 χρόνια, και η αμερικανική Oracle διατηρεί γραφεία για να προσλαμβάνει μηχανικούς λογισμικού.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια σε συνεργασία με επιχειρηματικές ενώσεις προτείνει θέσπιση ευνοϊκής νομοθεσίας για ξένες επιχειρήσεις που θα έρθουν στο Μεξικό και θα προσλαμβάνουν έως και 90% ξένους μηχανικούς πληροφορικής.

Ως αντάλλαγμα, οι αμερικανικές εταιρείες θα δεσμευθούν να εκπαιδεύσουν Μεξικανούς φοιτητές και να επιμορφώσουν εργαζομένους στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Γεύμα στην Τιχουάνα, δείπνο στις ΗΠΑ

Η γειτνίαση Μεξικού – ΗΠΑ αποδεικνύεται αμοιβαία επωφελής, επισημαίνουν οι FT. Ο Ανχελ Σάντσες, συνιδρυτής του Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας στο Μεξικό, λέει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις είναι μικρές. Οι πωλητές, οι συνεταίροι και οι προμηθευτές ξεκινούν το πρωί από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και σε 45 λεπτά φτάνουν στην Τιχουάνα της Μπάχα Καλιφόρνια. Συναντιούνται με την ομάδα τους εδώ, δουλεύουν μαζί, το μεσημέρι πάμε για γεύμα και επιστρέφουν στις ΗΠΑ για το βραδινό». Ανάλογη εμπειρία περιγράφει και ο Μπίσμαρκ Λέπε, επικεφαλής της Wizeline, η οποία παρέχει υπηρεσίες λογισμικού σε πολυεθνικές εταιρείες. Διατηρεί γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και στην Γκουανταλαχάρα, αλλά οι δραστηριότητές της στο Μεξικό αναπτύσσονται ταχύτερα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. «Οταν πριν από επτά χρόνια ήρθα στο Μεξικό, με ρωτούσε η διοίκηση της εταιρείας μου αν στη χώρα υπήρχαν μηχανικοί πληροφορικής», λέει ο κ. Λέπε. «Ακόμα και σήμερα πολλοί στη Σίλικον Βάλεϊ δεν καταλαβαίνουν ότι το Μεξικό είναι κόμβος τεχνολογίας και όχι άντρο εμπόρων ναρκωτικών». Πάντως, από την πολιτική Τραμπ για μείωση των ξένων εργαζομένων και αύξηση των Αμερικανών δεν θα ωφεληθεί μόνο το Μεξικό αλλά και οι ΗΠΑ. Η Ιnfosys θα κατασκευάσει 4 κέντρα ανάπτυξης τεχνολογίας εκεί, θα προσλάβει 10.000 Αμερικανούς έως το 2020 και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα θα εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά εργαζομένων με ειδίκευση στην τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή