Μέσω έκτακτων κονδυλίων αντιμετωπίστηκε η προσφυγική κρίση

Μέσω έκτακτων κονδυλίων αντιμετωπίστηκε η προσφυγική κρίση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «έκτακτα» πάμε καλά, στα «προγραμματισμένα – μακροπρόθεσμα» όμως υστερούμε σημαντικά. Ο λόγος για τα κονδύλια από την Ε.Ε. που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Μέχρι τώρα έχουν προβλεφθεί 554 εκατ. ευρώ, έκτακτα κονδύλια από τα οποία έχουν εκταμιευθεί τα 414 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που αποφασίστηκε να δοθούν όταν η προσφυγική κρίση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και καθημερινά στα ελληνικά νησιά έφθαναν χιλιάδες άνθρωποι από την Τουρκία. Οσον αφορά στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ελλάδα (AMIF/ISF) έχουν προϋπολογιστεί 509 εκατ. ευρώ έως το 2020, από τα οποία έχουν εκταμιευθεί 95 εκατ. ευρώ.

Το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών δεν έχει πλέον χαρακτηριστικά έκτακτης κατάστασης, εκτιμούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών που προκρίνουν την επιστροφή στην κανονικότητα από την πλευρά της χρηματοδότησης. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, επιμένει στην κρισιμότητα της κατάστασης για την Ελλάδα, που άλλωστε έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή χρημάτων. «Μπορεί να έχουν μειωθεί δραστικά οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια στιγμή, κύκλοι του εξωτερικού αμφισβητούν τα στοιχεία όσον αφορά τους μετανάστες που παραμένουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο αριθμός όσων βρίσκονται σε ενδοχώρα και νησιά είναι σημαντικά μικρότερος. Πολλοί από εκείνους που τυπικά παραμένουν στην Ελλάδα, συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα χωρίς έλεγχο και εμφανίζονται σε άλλα κράτη-μέλη, τονίζουν.

Απορρόφηση πόρων

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, υπάρχει σοβαρή αδυναμία απορρόφησης των πόρων που απαιτούν πρόβλεψη και οργάνωση. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., έχει εκταμιευθεί το 80% της έκτακτης χρηματοδότησης (μέσω των δύο ταμείων AMIF/ISF) που αφορούσε στην Ελλάδα, δηλαδή 270 εκατ. ευρώ (συνολικό ύψος χρηματοδότησης 356 εκατ. ευρώ). Από αυτά τα 182 εκατ. έχουν διατεθεί στις ελληνικές αρχές και 174 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς και οργανισμούς της Ε.Ε. που εργάζονται στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τη σίτιση και τη στέγαση των μεταναστών στην Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Από την DG ECHO (στήριξη έκτακτης ανάγκης) έχει επίσης εκταμιευθεί το 72% των αναλογούντων κονδυλίων συνολικού ύψους 198 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις (ΜΚΟ κυρίως). Συγκεκριμένα, έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις για 192 εκατομμύρια και 144 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή