Ο πρώτος «οδικός χάρτης» για το γήπεδο ΠΑΟ

Ο πρώτος «οδικός χάρτης» για το γήπεδο ΠΑΟ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μακρά» προετοιμασία σε θεσμικό επίπεδο απαιτείται για να προχωρήσει η μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί αντί για τον Βοτανικό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, που είναι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου της Λεωφόρου, να συμμετάσχει στις επιτροπές που θα αναλάβουν τις θεσμικές αλλαγές, ενώ υποστηρίζει ότι η ακριβής θέση του γηπέδου στο Γουδί είναι κάτι που δεν χρειάζεται να αποφασιστεί από τώρα.

Με την προχθεσινή συνάντηση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου και του προέδρου του Ερασιτέχνη ΠΑΟ Δημήτρη Μπαλτάκου οριστικοποιήθηκε ένας πρώτος «οδικός χάρτης» για τη διαχείριση των θεσμικών και πολεοδομικών ζητημάτων. Τι πρέπει να τροποποιηθεί; Οσον αφορά στο ρυθμιστικό (ν.4277/14), θα τροποποιηθεί στα σημεία που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση και τον Βοτανικό, το Γουδί και το κέντρο της Αθήνας (ώστε να συμπεριλάβει πεζοδρομήσεις, αλλαγές χρήσεις ιστορικών κτιρίων κ.λπ. που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων). Πρέπει, επίσης, να τροποποιηθούν οι δύο τελευταίοι νόμοι για τη διπλή ανάπλαση (ν. 3983/11, 4117/13), το προεδρικό διάταγμα για τη διπλή ανάπλαση (2012, αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους) και το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού (2011, περιλαμβάνει και το Γουδί). Ειδικά για το Π.Δ. του Υμηττού, το διάστημα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα οδηγήσει και σε κάποιες άλλες περιορισμένες αλλαγές στο κυρίως διάταγμα (λ.χ. σε σχέση με τις περιοχές αυθαιρέτων, τα νεκροταφεία). Η έγκριση των κειμένων επείγει, καθώς εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή.

Αντίθεση έξι φορέων

Χθες, πάντως, έξι φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μεταφορά του γηπέδου στο Γουδί αντί του Βοτανικού. Ο τομέας πολεοδομίας – χωροταξίας του ΕΜΠ, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας, ο Σύλλογος των Πολεοδόμων (ΣΕΠΟΧ), η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και το τμήμα Αττικής του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) κάλεσαν την πολιτεία να επιμείνει στον Βοτανικό. «Η χωροθέτηση μιας μεγάλης αθλητικής μονάδας, με συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν μπορεί παρά να έρθει σε αντίθεση τόσο με τον χαρακτήρα του πάρκου Γουδί ως τόπου υψηλού πρασίνου, όσο και με τα τέσσερα νοσοκομεία της περιμετρικής ζώνης του. Επιπλέον, επιβαρύνει κυκλοφοριακά αλλά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου, Χολαργού και Ζωγράφου», υποστηρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή