Τελεσίγραφο για τα απορρίμματα

Τελεσίγραφο για τα απορρίμματα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ή αποφασίζετε ή αναλαμβάνουμε εμείς. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους δημάρχους της Πελοποννήσου το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατηγορώντας τους ότι ακολουθούν παρελκυστική τακτική. Και ενώ η πολιτεία ασκεί πίεση για μια απόφαση, γίνονται εντατικές ζυμώσεις ανάμεσα στους δημάρχους και συναντήσεις ομάδων που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν τις τελικές ισορροπίες. Χθες είχε προγραμματιστεί μυστική συνάντηση όλων των δημάρχων για τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης, η οποία τελικά αναβλήθηκε.

Πριν από ένα μήνα, το υπουργείο Επικρατείας υποστήριζε ότι είχε φθάσει στην οριστική λύση του ζητήματος. «Σε διυπουργική σύσκεψη με συμμετοχή της Περιφέρειας και του Φορέα των Δήμων Πελοποννήσου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) αποφασίστηκε να δοθεί το “πράσινο φως” προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα, εντός του Απριλίου, για την υπογραφή της σύμβασης του έργου», ανέφερε στις 8 Απριλίου. Ενα μήνα μετά, η κατάσταση παραμένει στάσιμη και οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. «Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις από τον Δεκέμβριο του 2016, διαπίστωσα ότι στις αποφάσεις και στις επιλογές της αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο υπάρχει μια ασάφεια», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. «Η ασάφεια αυτή δεν μας έδινε τη δυνατότητα να εγκρίνουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ). Για να μην υπάρξει, λοιπόν, πρόβλημα με την αιρεσιμότητα (σ.σ. την ύπαρξη σχεδιασμού έως το τέλος του 2016 για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ έργα το 2017) και να αποφύγουμε νέες καθυστερήσεις, προχωρήσαμε στην αδειοδότηση του “κεντρικού σεναρίου” (σ.σ. το ΣΔΙΤ), αφήνοντας περιθώριο για αλλαγές από την αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Φάμελλος κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, τους δημάρχους για παρελκυστική τακτική. «Παρότι στην τελευταία συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΦΟΣΔΑ μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμων και περιφέρειας, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια, τελικά δεν κατέληξαν. Δεν υπάρχει όμως ανησυχία. Η πολιτεία έχει επιλογή, την έχουμε ανακοινώσει, που είναι προς όφελος της περιοχής. Επομένως, θα προτιμούσαμε να έχει αποφασίσει η αυτοδιοίκηση αλλά αν δεν το κάνει, η πολιτεία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία».

Ευθύνες και υποχρεώσεις

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΦΟΣΔΑ κλήθηκε να εγκρίνει ένα κείμενο προγραμματικής σύμβασης, που ορίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των δήμων με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Η λήψη απόφασης αναβλήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού αντιδρώντων και τελικά ο ΦΟΣΔΑ ζήτησε την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) πριν από τη λήψη οποιασδήποτε άλλης απόφασης. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε πλήθος παρασκηνιακών επαφών ανάμεσα στους δημάρχους των δύο «στρατοπέδων» (υπέρ ή κατά της ανάθεσης σε ιδιώτη). Στόχος ήταν να υπάρξει μια απόφαση στη συνάντηση όλων των δημάρχων, που είχε προγραμματιστεί για χθες υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Ωστόσο, η σύσκεψη αναβλήθηκε, καθώς δεν φάνηκε πιθανή η λήψη απόφασης.

Εν τω μεταξύ χθες ανακοινώθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ τριών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μονάδα κομποστοποίησης στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στον ΧΥΤΑ Χερσονήσου και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου.

Οπως δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, με τα έργα αυτά που προβλέπονται από το ΠΕΣΔΑ θα «κλείσουν» οι βασικές ανάγκες του νησιού σε υποδομές διαχείρισης.

Δεματοποιητής στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου

Στην επαναχρησιμοποίηση του χώρου του παράνομου ΧΥΤΑ, για τον οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Ζακύνθου. Εκεί, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο δεματοποιητής, που θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΥ, παρότι υπάρχουν ακόμα δύο αδειοδοτημένοι χώροι στο νησί.

Την παράλογη απόφαση έφεραν χθες στο προσκήνιο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Αρχέλων, Medasset και MOm που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου. Οπως επισημαίνουν, η εξεύρεση οριστικής λύσης καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι η θέση δημιουργίας νέου χώρου ασφαλούς διαχείρισης έχει ήδη αδειοδοτηθεί και κριθεί νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Αντίθετα, με την τοποθέτηση δεματοποιητή εντός του παράνομου και κορεσμένου ΧΥΤΑ, σχεδιάζεται ουσιαστικά η εκ νέου παράνομη μεταφορά των σκουπιδιών σε ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου, με τις αρμόδιες αρχές να αγνοούν προκλητικά τον κίνδυνο κατάρρευσής του στις σημαντικότατες για τη θαλάσσια χελώνα παραλίες του κόλπου Λαγανά», καταλήγουν οι οργανώσεις. Επισημαίνουν δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε εκ νέου προδικαστική διαδικασία για τον ΧΥΤΑ της Ζακύνθου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα καταδίκη της χώρας και επιβολή προστίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή