Πάλι ειδική περίπτωση η ελληνική οικονομία

Πάλι ειδική περίπτωση η ελληνική οικονομία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τα μοντέλα της για τον υπολογισμό της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών κενών. Αμεση προτεραιότητα της Κομισιόν πρέπει να γίνει η ανάπτυξη των χωρών-μελών, και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών, αναφέρει η κοινή επιστολή. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσυπογράφει αυτήν την επιστολή. Κι αυτό, μολονότι είναι μία χτυπημένη από την κρίση χώρα του Νότου, ενώ δίνει μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τον ορθό υπολογισμό της ανάπτυξης και των κενών, για το ύψος των πλεονασμάτων και την αναγκαιότητα των αντιμέτρων. Προφανώς, η Ελλάδα αποτελεί και σε αυτήν την περίπτωση ειδική κατηγορία, μία χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίου και επιτήρησης τα τελευταία επτά χρόνια.

Κατά της απελευθέρωσης των Κυριακών και η ΑΒ

Μέχρι προχθές εχθρός, από χθες σύμμαχος. Αν και έως προχθές η ΑΒ Βασιλόπουλος «φωτογραφιζόταν» ως εκ των υποκινητών της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συμπεριλαμβάνει στους συμμάχους της την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η τελευταία, σημειωτέον, ανακοίνωσε ότι θεωρεί επαρκές το υφιστάμενο πλαίσιο, διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές και θεωρεί ότι η όποια συζήτηση για επιπλέον Κυριακές έχει νόημα μόνο για τις τουριστικές περιοχές.

Σε υψηλό έτους το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων

Σε νέο υψηλό έτους βρέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων, φθάνοντας τα 6,385 δισ. ευρώ. Ακολουθώντας την ισχυρή άνοδο του Χρηματιστηρίου, και η αγορά των Α/Κ από την αρχή του 2017 εμφανίζει αύξηση 6,44% του ενεργητικού. Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά την Τετάρτη έκλεισε ανοδικά κατά 0,13%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με απώλειες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Με βάση την πορεία των καθαρών τιμών, ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ με άνοδο 1,68%.

Απώλειες εσόδων για τον τουρισμό το 2016

Η Ελλάδα απέτυχε το 2016 να αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα, καταγράφοντας απώλειες 930 εκατ. ευρώ. Επίσης, έκανε άσχημη αρχή τούς πρώτους μήνες φέτος, με νέες απώλειες εσόδων. Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η μεγαλύτερη πτώση των εισπράξεων πέρυσι προήλθε από πέντε αγορές (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, λοιπές χώρες). Η μεγάλη αύξηση των αφίξεων από αγορές όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ισπανία και άλλες δεν στάθηκε αρκετή για να περιορίσει τις απώλειες των εισπράξεων, καθώς η συνεισφορά τους στα τουριστικά έσοδα είναι μικρή.

Ο Αυστριακός Χσούρντα, διευθύνων του ΤΧΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Ενας Αυστριακός θα είναι, τελικά, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για τον κ. Χσούρντα, ο οποίος θεωρείται έμπειρο στέλεχος. Τον επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) μεταξύ τριών υποψηφίων που του είχε προτείνει η λεγόμενη «επιτροπή επιλογών» («selection panel»). Aπό τους άλλους δύο, ο ένας ήταν Ελληνας (ο Χριστόφορος Στράτος) και ο άλλος ξένος. Να θυμίσουμε ότι η επιλογή εκκρεμούσε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν από τη συγκεκριμένη θέση απομακρύνθηκε ο κ. Αρης Ξενόφος και ξεκίνησε μια διαδικασία που οδηγήθηκε κατ’ επανάληψιν σε αδιέξοδο, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, χαμηλής αμοιβής (εν συνεχεία αυξήθηκε) αλλά και όρων του συμβολαίου. Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Αυστριακού, ο οποίος πρέπει να περάσει και από την έγκριση των Ευρωπαίων. Κάτι που θεωρείται, όμως, δεδομένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή