Επίσημη «πρώτη» για τα drones ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής, στο Τατόι

Επίσημη «πρώτη» για τα drones ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής, στο Τατόι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τίθενται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η επίσημη «πρεμιέρα» τους έγινε χθες το μεσημέρι στην αεροπορική βάση στο Τατόι, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και σύσσωμης της ηγεσίας των δύο σωμάτων. Από τα συνολικά εννέα drones, τα έξι ανήκουν στην Αστυνομία και τα υπόλοιπα τρία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αρχικά, θα χρησιμοποιηθούν –πιλοτικά– για την επιτήρηση δασών και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, καθώς επίσης και για τη διαχείριση της κυκλοφορίας κατά μήκος των εθνικών οδών. Σύντομα, ωστόσο, οι «αρμοδιότητές» τους θα διευρυνθούν σε θέματα επιτήρησης συνόρων, δίωξης οργανωμένου εγκλήματος (εντοπισμός φυτειών ινδικής κάνναβης) και αντιτρομοκρατίας.

Τα εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ισραηλινής κατασκευής και η αγορά τους χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ. Τα μικρά drones, τύπου Spylite, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν αυτονομία πτήσης τεσσάρων ωρών. Τα μεγάλα αντίστοιχα, τύπου Thunder, είναι βενζινοκίνητα και έχουν αυτονομία πτήσης 20 ώρες και εμβέλεια 150 χιλιομέτρων. Ολα τα αεροσκάφη έχουν εξοπλισμό καταγραφής εικόνας και ήχου και μεταφέρουν τις πληροφορίες σε κέντρο ελέγχου στο έδαφος, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα βαν.

Το σχέδιο για την απόκτηση drones από την Αστυνομία και δευτερευόντως την Πυροσβεστική χρονολογείται ήδη στο 2011. Οπως, άλλωστε, είχε αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, υπό την ασφυκτική πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων και των εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας την περίοδο των «Αγανακτισμένων», Ελληνες αξιωματικοί είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους ισραηλινής εταιρείας για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το 2012, αντιστοίχως, ισραηλινή εταιρεία είχε παρουσιάσει μη επανδρωμένο αεροσκάφος της σε Ελληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Ακτιο. Στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι σε αυτήν τη φάση τα drones δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πάνω από κατοικημένες περιοχές, κάτι που άφησε ανοικτό για το μέλλον, και τόνισε ότι η λειτουργία τους θα καθορίζεται από αυστηρούς κανόνες και περισσότερες δεσμεύσεις, ακόμη και από τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας τόνισε ότι η λειτουργία των drones θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τυχόν καταγραφή κάποιων εγκληματικών πράξεων θα γίνεται μόνο με εισαγγελική εντολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή