Γέφυρες ιατρικού τουρισμού

Γέφυρες ιατρικού τουρισμού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με στόχο να περιοριστεί σταδιακά η διαρροή Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό και να αυξηθούν οι αφίξεις ασθενών που επιλέγουν για την ίασή τους την Ελλάδα, κλιμάκιο Ελλήνων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων (τεχνητή γονιμοποίηση, οφθαλμολογία, οδοντιατρική, ιαματική ιατρική) εξέθεσε στην Ομογένεια του Σικάγο τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η ενημερωτική διημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και ο τομέας του Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ είναι η τρίτη κατά σειρά, αφού η διεπιστημονική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εν λόγω εκστρατεία από τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία στο Μόντρεαλ του Καναδά. «Ο τουρισμός υγείας τοποθετείται μεταξύ των σημαντικότερων αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής κοινωνίας για την επόμενη δεκαετία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρωτεργάτης του εγχειρήματος, «φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού».

Η αρχή σε πολλούς κλάδους έχει ήδη γίνει. «Τη σεζόν 2015-16 αναλάβαμε τη θεραπεία 85 ασθενών, ενώ το 2016-17 άλλους 160 ασθενείς, εκ των οποίων οι δέκα ήλθαν από τις ΗΠΑ», λέει στην «Κ» ο κ. Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος στο Athens Dental Tourism Cluster, όπου έχουν συνασπιστεί πιστοποιημένα οδοντιατρεία με όλες τις ειδικότητες της οδοντιατρικής. «Σε πολλές χώρες η αναμονή σε δημόσιες δομές κυμαίνεται στους έξι μήνες, ενώ σε άλλες τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα οδοντιατρικά περιστατικά». Οι τιμές των οδοντιατρικών θεραπειών στην Ελλάδα είναι το 1/5 σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα δυσθεώρητα είναι τα ποσά και σε άλλες ιατρικές πράξεις: μια κολονοσκόπηση κοστίζει 15.000 δολάρια, μία αξονική 4.500 δολάρια, ενώ η συμμετοχή του ασθενούς σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις κυμαίνεται από 50.000 έως 90.000 δολάρια. Εξ ου και περίπου 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί «δραπετεύουν» ετησίως για να αντιμετωπίσουν μείζονα ή ελάσσονα προβλήματα υγείας στο εξωτερικό.

«Εμείς απευθυνόμαστε εν πρώτοις στους ομογενείς, που ούτως ή άλλως επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Κώστας Πάντος, γυναικολόγος και γεν. γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στον οποίο απευθύνονται όλο και περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια από το εξωτερικό. «Το εύρος του ενδιαφέροντος είναι μεγάλο, τις προάλλες επικοινώνησε μαζί μας μέσω skype ενδιαφερόμενο ζευγάρι από τη Μογγολία». Μεγάλο ενδιαφέρον για μεταλαμπάδευση ιατρικών πρακτικών από την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει χώρες όπως το Ιράν (για εξωσωματική), το Ιράκ, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν (για οδοντιατρική). Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, άλλωστε, μαζί με το ΕΚΠΑ έχει σχεδιάσει και προσφέρει πρόγραμμα μετεκπαίδευσης e- elearning που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας στη Ρουμανία.

Ωστόσο, η ελληνική αποστολή στο Σικάγο απέβλεπε και στην ολοκλήρωση της δικτύωσης των Ελλήνων γιατρών ανά την υφήλιο. «Εχουμε συστήσει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, το οποίο θα διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας», προσθέτει στην «Κ» ο δρ Πάντος, «Ελληνες θα μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και ομογενείς θα μπορούν να επανέρχονται στην Ελλάδα για μετεκπαίδευση ή εργασία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω γέφυρας είναι η εξασφάλιση δύο θέσεων σε αποφοίτους ιατρικών σχολών για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή