Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης προσφύγων και μεταναστών

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης προσφύγων και μεταναστών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, μετά από συντονισμένες δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και τη συνεργασία της Europol.

Συνολικά συνελήφθησαν 17 άτομα σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα. Πρόκειται για δώδεκα υπηκόους Ιράκ, τρεις Ελληνες, ένα υπήκοο Ιράν και ένα υπήκοο Πολωνίας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα δέκα άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι τέσσερις αλλοδαποί και έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας, δύο  Ελληνες και ένας Ιρακινός, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και τρία άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκε στον Προμαχώνα φορτηγό όχημα στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν, σε ειδικές διαμορφωμένες «κρύπτες», στην καμπίνα και στο ντεπόζιτο καυσίμων, πέντε αλλοδαποί, τη διακίνηση των οποίων είχε συντονίσει η μια από τις εγκληματικές οργανώσεις, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης προσφύγων και μεταναστών-1

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και 14.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένας τράκτορας.

Οι δύο ομάδες εικάζεται ότι συστήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Μάλιστα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον εκατό αλλοδαπών προσδοκώντας σε κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης έκρυβαν τους διακινούμενους σε κρύπτες φορτηγών οχημάτων και τους προωθούσαν σε χώρες της Ευρώπης.

Ορισμένα από τα μέλη ήταν  «μεσολαβητές» των διακινήσεων, καθώς εντόπιζαν τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς και «μεσολαβούσαν» μεταξύ των ηγετικών μελών της οργάνωσης και των διακινούμενων.

Για τον εντοπισμό και την επιλογή των υπό διακίνηση αλλοδαπών, οι «μεσολαβητές» είχαν αναπτύξει ένα ευρύ «κοινωνικό δίκτυο» σε καταστήματα (καφετέρια, εστιατόριο και περίπτερο) που διατηρούσαν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Η εγκληματική οργάνωση για κάθε διακινούμενο λάμβανε περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης προσφύγων και μεταναστών-2

Με την ολοκλήρωση της διακίνησης και την άφιξη στην Ιταλία, οι «μεσολαβητές» επικοινωνούσαν με τους «εγγυητές», οι οποίοι είχαν το διακριτό ρόλο να κρατάνε τα χρήματα, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για την «απελευθέρωση» τους. Εν συνεχεία, οι «εγγυητές» ενημέρωναν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή των χρημάτων.

Αναφορικά με τη δεύτερη οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών μέσω θαλάσσης από τις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, εικάζεται η συμμετοχή της σε υποθέσεις διακίνησης συνολικά 92 αλλοδαπών υπηκόων.

Ο εντοπισμός των υπό διακίνηση αλλοδαπών καθώς και η διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων πραγματοποιούνταν με όμοιο τρόπο με την πρώτη οργάνωση.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεριμνούσαν τόσο για τη διαμονή των διακινούμενων αλλοδαπών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, όσο και για τη σίτιση τους, σε περίπτωση καθυστέρησης της διακίνησης.

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης προσφύγων και μεταναστών-3

Μετά την είσπραξη της αμοιβής, που κυμαινόταν από 3.000 έως 4.000 ευρώ για κάθε άτομο, οι διακινούμενοι επιβιβάζονταν σε λεωφορείο, που μίσθωνε η εγκληματική οργάνωση και μεταφέρονταν οδικώς στην παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, όπου επιβιβάζονταν σε πλωτά σκάφη, με προορισμό την Ιταλία.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή