«Εμφύλιος» με αφορμή το Ταμείο Αλληλοβοηθείας

«Εμφύλιος» με αφορμή το Ταμείο Αλληλοβοηθείας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που αφήνει, είχε πει φεύγοντας από το υπουργείο Πολιτισμού ο Αριστείδης Μπαλτάς, ήταν ο έλεγχος δεκαετίας στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, με 28 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση προς τη νυν υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, σχετικά με τη δραστηριότητα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), καταγγέλλοντας «χορό εκατομμυρίων» «ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των προ του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεων σε αγαστή σύμπνοια με μέλη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ». Το ΤΑΥΠΥΠΠΟ, σημειώνουν, αποτελεί ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα. Η διοίκηση του Ταμείου διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, δεν υπάρχει γενική συνέλευση ή κάποιο άλλο συλλογικό όργανο των εργαζομένων που να εκλέγει τη διοίκηση του Ταμείου και να της ασκεί έλεγχο, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κατάλογος των εγγεγραμμένων μελών της ένωσης προσώπων. «Τα ίδια πρόσωπα παραμένουν στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία».

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χρηματοδοτούσαν, υποστηρίζουν, το εν λόγω Ταμείο «με άφθονο δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας ποσοστό (!) επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας».

Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016 ανήλθε σε 16,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το ποσόν των 1,6 εκατ. ευρώ. «Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009 και εξής, η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μερίδιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν 1 εκατ. ευρώ». Για τον βρεφονηπιακό σταθμό που φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων του υπουργείου στην Αθήνα καταγγέλλουν ότι η επιλογή γίνεται «με αδιαφανή κριτήρια», ότι κατασκηνώσεις που επίσης πληρώνει το Ταμείο «χρηματοδοτούνται από έκτακτη επιπρόσθετη (!) επιχορήγηση» και χρησιμοποιούνται, όπως σημειώνουν στην ερώτηση, «ως προκάλυμμα για την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, με καλά κρυμμένη δημιουργική λογιστική».

Σε απάντησή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) κατηγορεί τον πρώην υπουργό Πολιτισμού ότι προσπαθεί «να κηλιδώσει τους εργαζομένους στο υπουργείο Πολιτισμού συκοφαντώντας τους». «Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος το μόνο έργο που “παρήγαγε” κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η διαδρομολογία και η πολιτική εξυπηρέτηση “αρεστών και εκλεκτών” συνομιλητών του, επανήλθε με μία ερώτηση για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας των εργαζομένων προς τη νυν υπουργό, λες και ο ίδιος δεν πέρασε ποτέ από τη θέση αυτή». Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Παπαγεωργόπουλος και ο γ.γ. Γιάννης Μαυρικόπουλος, υπογραμμίζουν πως «το Ταμείο Αλληλοβοηθείας βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου για τέταρτη φορά, ενώ κατά το παρελθόν οι έλεγχοι, από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς επιθεωρητές, ολοκληρώθηκαν με κρυστάλλινα αποτελέσματα. Και όλα αυτά σε αντίθεση με άλλους φορείς του ΥΠΠΟΑ, που, παρότι διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ, ουδέποτε ελέχθησαν για τα πεπραγμένα τους». Σημειώνουν, επίσης, πως «ο “πολέμιος της αριστείας” δεν ξεπέρασε ποτέ ότι υπήρξε συνδικαλιστικό κίνημα που διαφώνησε μαζί του, εκτός πολλών άλλων, και με τις “θέσεις” του για τις πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις στις απαλλοτριώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή