Aυτοί που πήραν το «χρυσό»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2007 –που έγινε η πρώτη απονομή– μέχρι σήμερα, η κριτική επιτροπή των Sony World Photography Awards, του μεγαλύτερου φωτογραφικού διαγωνισμού στον κόσμο, έχει αξιολογήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες. Οι φετινοί εθνικοί νικητές  από 66 χώρες ξεχώρισαν ανάμεσα σε 105.000 συμμετοχές.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
1. AΦ’ ΥΨΗΛΟΥ
Deveni Nishantha Manjula

Στη λίμνη Νακούρου της Κένυας, κομμάτι της εμπειρίας σαφάρι είναι και το να διακρίνεις ανάμεσα στις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων λιοντάρια ξαπλωμένα στα κλαδιά. Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο σκαρφαλώνουν εκεί πάνω – την ίδια συνήθεια έχουν, μάλιστα, οι πληθυσμοί του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Μανιάρα στην Τανζανία. Μια πιθανή εξήγηση είναι για να προστατευτούν από τα ενοχλητικά τσιμπήματα της μύγας τσε-τσε που πετάει χαμηλά, κοντά στο έδαφος. Η άλλη, γιατί απλώς αναζητούν λίγη δροσιά.


ΜΙΑΝΜΑΡ
2. ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
KYAW WIN HLAING

Τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την κατάνυξη και τη βαθιά πνευματικότητα της στιγμής, παρότι ο τόπος προσευχής τυγχάνει να είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος σε όλη τη Μιανμάρ. Το σπήλαιο Σαντάν στην επαρχία Kayin είναι ένα από εκείνα τα μέρη του κόσμου το οποίο αν επισκεφτείς μία φορά, θα το θυμάσαι για πάντα. Δεκάδες βουδιστικά αγάλματα, τοποθετημένα ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ονειρική που σε συμπαρασύρει, σε όποιον Θεό κι αν πιστεύεις.


ΣΛΟΒΑΚΙΑ
3. ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
PETER SVOBODA

Σε υψόμετρο 1394 μ., η πολυφωτογραφημένη μεσαιωνική εκκλησία της Σάντα Μανταλένα αποτελεί σήμα κατατεθέν των Δολομιτών και δημοφιλή αφετηρία για πεζοπορικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή. Ο τοπικός θρύλος θέλει τα ορμητικά νερά του γειτονικού ποταμού να απόθεσαν εδώ πριν από αιώνες τη θαυματουργή εικόνα της αγίας, ενώ ακολούθησε η ανέγερση του ναού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι πρώτες ακτίνες του ήλιου την έλουζαν με φως, ο Σλοβάκος φωτογράφος Peter Svoboda πατούσε το κλείστρο για το βραβευμένο στιγμιότυπο.


ΕΛΛΑΔΑ
4. ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

O Tζόκερ περπατά ανάμεσά τους, αλλά είναι λες και κανείς τους δεν έχει αντιληφθεί την παρουσία του. Είναι κι αυτός ένας από το πλήθος. Στο σαρδόνιο χαμόγελό του αντικατοπτρίζεται με τον πιο υπαινικτικό τρόπο η ατμόσφαιρα και η ουσία της πιο ιδιαίτερης παρέλασης στον κόσμο, αυτής των μεταμφιεσμένων, που πραγματοποιείται τη νύχτα του Halloween στο Βίλατζ της Νέας Υόρκης. Με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, είναι η μεγαλύτερη του είδους της στις ΗΠΑ.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
5. ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
TIM CORNBILL

Το αυστηρά γεωμετρικό κτίριο στις όχθες του ποταμού Σπρέε στο Βερολίνο, που στεγάζει υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, είναι γνωστό –λόγω της ιδιαίτερης πρόσοψής του– και ως «πλυντήριο ρούχων». Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και part-time φωτογράφος, ο Tim Cornbill βρισκόταν στο Βερολίνο για διακοπές μαζί με τη γυναίκα του, όταν, καθώς απολάμβανε τον πρωινό του περίπατο, βρέθηκε τυχαία μπροστά του. Το νεαρό ζευγάρι και η ποδηλάτισσα συμπλήρωσαν το κάδρο και εκείνος, εκτός από το εθνικό βραβείο, απέσπασε –για την ίδια λήψη– το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Αρχιτεκτονική».


ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
6. αστικΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
Lester Koh Meng Hua

Τη δεκαετία του 1960, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο της Σιγκαπούρης, σε παραγκουπόλεις χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, οδήγησαν στην ανέγερση εργατικών κατοικιών από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη. Το 1959, μόλις το 9% του τοπικού πληθυσμού ζούσε σε διαμερίσματα κατασκευασμένα από το κράτος, ενώ μετά το 1985 το ποσοστό ξεπερνούσε το 80%. Οι εργατικές κατοικίες και η εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο είναι ταυτισμένες με τη μεταπολεμική ιστορία της Σιγκαπούρης. Αυτήν ακριβώς τη σύνδεση θέλησε να αναδείξει ο φωτογράφος και η εθνική εορτή της 9ης Αυγούστου με τα σημαιοστολισμένα μπαλκόνια ήταν η πιο ευρηματική αφορμή.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ
7. ΕΥΤΥΧΙΑ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ
SHABIR MIAN

Μούσκεμα έως το κόκαλο, με το χαμόγελο της ευτυχίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του κι ένα τετράδιο στο χέρι, το μικρό αγόρι παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι του από το σχολείο, στη Λαχόρη του Πακιστάν. Το παιχνίδι της ισορροπίας πάνω στις ράγες κάνει τη διαδρομή πιο διασκεδαστική – ούτε που κοιτάζει πίσω του ούτε που τον νοιάζει αν θα ακούσει τον ήχο του τρένου που έρχεται μέσα στην καταρρακτώδη βροχή. Όλο το στιγμιότυπο είναι η πηγαία έκφραση της χαράς του και η ανεμελιά του αυτή ακριβώς που πρέπει να έχουν τα παιδιά της ηλικίας του, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν κατοικούν.

www.worldphoto.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή