Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 15 μέλη από τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων»

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 15 μέλη από τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθησαν ξημερώματα χθες, οι επονομαζόμενοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», μετά από ευρείας κλίμακας οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Καλλιθέας, Ασπροπύργου, Μενιδίου  καθώς και του οικισμού του στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ. Η εγκληματική οργάνωση διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις σε εταιρείες και οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, από τις οποίες αφαιρούσαν κυρίως χρηματοκιβώτια τα οποία περιείχαν χρήματα, κοσμήματα και λοιπά τιμαλφή.

Συνολικά συνελήφθησαν δεκατέσσερις ημεδαποί ομογενείς και ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας. Μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

 
Οι περισσότεροι εντοπίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Μενίδι και στους Θρακομακεδόνες, ενώ έρευνες, προσαγωγές και συλλήψεις έγιναν νωρίς το πρωί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως, για παράδειγμα, στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες έχουν ξεκινήσει τη δράση τους πριν από περίπου τρία χρόνια και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα έχουν διαπράξει εκατοντάδες ένοπλες ληστείες και κλοπές. Ταυτόχρονα, τα μέλη της ίδιας ομάδας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα πίσω από τις αρκετές δεκάδες επιθέσεις σε εταιρείες και βιοτεχνίες στην Αττική και στη Βοιωτία, απ’ όπου έχουν αφαιρέσει χρηματοκιβώτια, αποκομίζοντας λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η πιο πρόσφατη υπόθεση, στην οποία οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν εμπλοκή, αφορά την ένοπλη ληστεία στα γραφεία της Αττικής Οδού, τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου. Η επιχείρηση της Ασφάλειας ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με επικεφαλής αστυνομικούς του τμήματος Διαρρηκτών και τη συνδρομή αστυνομικών από τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής. Είχαν προηγηθεί μυστικές έρευνες αρκετών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων αστυνομικοί και ληστές έπαιζαν το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».

Κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης, βρέθηκαν και συνελήφθησαν 12 άτομα, ενώ προσήχθησαν δεκάδες άλλα κυρίως από την περιοχή των Θρακομακεδόνων και του Μενιδίου. Στην πορεία της έρευνας πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις ακόμα συλλήψεις υπόπτων από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Οι περισσότεροι από 15 συλληφθέντες κατάγονται κυρίως από το Καζαχστάν, ενώ για συμμετοχή στη σπείρα κρατείται και ένας υπήκοος Αλβανίας. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οκτώ ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα, πάντως, έως αργά χθες είχαν καταφέρει να διαφύγουν τη σύλληψη ορισμένα ακόμα «πρωτοκλασάτα» στελέχη, με οργανωτικό – συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία της σπείρας.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση, οι συλληφθέντες έχουν συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες τόσο σε σπίτια όσο και σε γραφεία εταιρειών στον νομό Αττικής. Η ανάμειξή τους στις υποθέσεις φέρεται να ταυτοποιείται από δακτυλικά αποτυπώματα, DNA και άλλα ευρήματα που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα σημεία των ληστρικών επιθέσεων. Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, όπλα και αυτοκίνητα που οι δράστες χρησιμοποιούσαν στις ένοπλες ληστείες τους. Λεπτομέρειες για τα ευρήματα των ερευνών θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που σχεδιάζεται να δοθεί τη Δευτέρα στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή